Terima Kasih Atas Kunjungan

Ahad, 21 September 2014

Resepi sate Terengganu





Photo
Bahan-Bahan
Daging ayam  sekilo dihiris 2.5cm
11/2 sudu kecil garam
4 sudu besar gula pasir
2 sudu besar madu
2 sudu besar minyak masak
lidi sate
Minyak untuk merenjis (guna serai dalam minyak dletakka sedikit madu dan hirisan bawang merah)


Bahan Untuk dikisar halus
3 ulas bawang merah
2 buah keras
2 ulas bawang putih
3 cm minyak hidup /2 sudu serbuk kunyit
4cm halia
2 batang serai
4 cm lengkuas

Cara Menyediakannya
Campurkan gula madu,minyak masak dan garam ke dalam bahan kisar
perap daging 3 jam ke atas
cucuk dengan lidi dan bakar
renjis minyak dengan serai (Lidi direndam di dalam air selama 2 jam untuk mengelakkan lidi terbakar).


Resepi Kuah Kacang

Minyak untuk menumis
air secukupnya
1 keping asam keping atau 1 sudu besar air asam jawa
2-3 sudu besar gula melaka
garam
250ml santan pekat
500 gm kacang tanah di sangal ,dibuang kulit ditumbuk/dikisar
2 batang serai diketuk
15 biji bawang merah
20-30 tangkai cili kering
2cm lengkuas dikisar
2ulas bawang putih dikisar
2 biji buah keras dikisar.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Titipkanlah Kata Hulurkanlah idea
Kongsi cerita membawa bahagia
persahabatan terjalin kemesraan berputik
walaupun hanya sekadar alam maya

TERIMA KASIH TEMAN!!!!