Benarlah kata punjangga,pengalaman adalah guru terbaik yang tidak pernah ternilai biarpun segunung emas permata mendatang,pengalaman mematangkan dan mendewasakan untuk teguh berdiri dan lebih berhati-hati agar tidak jatuh sekali lagi.Hidup ini tidak bermakna tanpa cabaran bukan?

Blog ini tercatat segala rahsia hati.Catatan yang sarat dengan pengalaman,kasih sayang,suka duka kehidupan ,pengetahuan dan erti kehidupan seorang guru.

Cerita suka dukaku ku kongsikan ...


Nie Lagi Citernya

Sesekali kita renung,hamparan dunia ,melalui bijaksana,mewahnya pemberian-Nya,hanya kita sering lupa,mengucap rasa syukur pada-Nya. Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Tak kira sepanjang atau sependek mana catatan ini pun, yang penting isi di dalamnya..dibaca, difahami dan diambil ikhtibar dan pengajaran daripadanya
Ilham dan ilmu itu milik Allah,seolah-olah dipinjamkan sahaja insan kerdil seperti saya. Saya bagaika bermimpi kerana dapat meninggalkan catatan ini kepada kalian yang membaca ...

Nak Royak Sikit

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE darihttp://kenangansilam-ita.blogspot.com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih dari http://kenangansilam-ita.blogspot.com

Terima Kasih seharum kasturi...semoga berkunjung lagi..


Khamis, 1 Jun 2017

Resepi Laksam Terengganu

JResepi
Laksam
Satu plastik tepung beras (sy gn cap teratai)
5 gelas air suam atau 1900ml
2sdb tpg gandum
cara penyediaan:-
Campurkan semua bahan di atas...Kacau sebati...sediakan loyang@ape2 bekas untuk mengukus..letak loyang dlm periuk kukusan ..sapu minyak...tuang 3senduk adunan
kukus 3@5minit gitu...dengan api  yang besar..
**tanda masak...kulit nmpk gelembung..boleh angkat dah
#jangan sapu minyak pada loyang terlalu kerap nanti kulit laksam jadi berminyak
#hanya 2x je sapu minyak...
Kuah Laksam
11biji bwg merah**
1 batang serai( dikisar)
Belacan**
4keping asam gelugor
9ekor ikan selayang(rebus dgn asam gelugor 3keping+garam)
Santan 1biji
Garam,gula,aji no
1 biji limau nipis
Cara2
-Kisar bhn bertanda ** dan tuang dlm periuk
-Kisar isi ikan(perisi isi dulu.. asingkan tulang ikan)
-Kisar tulang ikan
-Bhn2 tadi campur dgn santan, baru nyalakan dapur gas
-Lps tu baru masukkan ,asam gelugor,garam,gula,,aji no.limau nipis
-Kacau sentiasa sehingga mendidih
-Siap
#seeloknye kisar bahan-bahan  di atas dengan santan, bagi mengelakkan kuah cair...
Bahan sambal
Cili kecil
Cili besar
Garam
Sedikit air masak
Diblender semuanya.

Resepi bubur lambuk Terengganu

Resepi bubur lambuk Terengganu

1.rebus beras sampai empuk
2.setelah empuk masuk santan
3.masuk rempah lada hitam,bawang merah,bawang putih(kisar)
4.masukkan nyiur gula ( kerisik)
5.masukkan budu ikut suka byk mana
6.masukkan isi ikan selayang atau ikan kembung ikut kesukaan banyak mana
7.perasa
8.daun kayu(pucuk midin,daun kadok,cekok manis,daun kunyit,pucuk limau kasturi,daun ulat bulu,ubi keledek,daun kesum,pucuk ubi dll)
9.kacau siap
10.bahan cmpuran atas  banyak  mana beras yang digunakan..