Benarlah kata punjangga,pengalaman adalah guru terbaik yang tidak pernah ternilai biarpun segunung emas permata mendatang,pengalaman mematangkan dan mendewasakan untuk teguh berdiri dan lebih berhati-hati agar tidak jatuh sekali lagi.Hidup ini tidak bermakna tanpa cabaran bukan?

Blog ini tercatat segala rahsia hati.Catatan yang sarat dengan pengalaman,kasih sayang,suka duka kehidupan ,pengetahuan dan erti kehidupan seorang guru.

Cerita suka dukaku ku kongsikan ...


Nie Lagi Citernya

Sesekali kita renung,hamparan dunia ,melalui bijaksana,mewahnya pemberian-Nya,hanya kita sering lupa,mengucap rasa syukur pada-Nya. Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Tak kira sepanjang atau sependek mana catatan ini pun, yang penting isi di dalamnya..dibaca, difahami dan diambil ikhtibar dan pengajaran daripadanya
Ilham dan ilmu itu milik Allah,seolah-olah dipinjamkan sahaja insan kerdil seperti saya. Saya bagaika bermimpi kerana dapat meninggalkan catatan ini kepada kalian yang membaca ...

Nak Royak Sikit

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE darihttp://kenangansilam-ita.blogspot.com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih dari http://kenangansilam-ita.blogspot.com

Terima Kasih seharum kasturi...semoga berkunjung lagi..


Jumaat, 6 Januari 2012

Semalam tanpa lena...mengharapkan hari ini yang terbaik


13.gifSemalam saya tidak tidur...hati memikirkan untuk taklimat disiplin untuk pagi ini..Memikirkan ini semua buat saya rasa sedikit tekanan.Namun pengalaman sentiasa menjadi pengacara majlis sebelum ini membantu melegakan kegelisahan..Nampaknya wajah saya pastinya tak berseri mengadap pelajar-pelajar nanti...apa yang saya bimbangkan idea semasa bercakap hilang tiba-tiba.Peluang malam tadi saya ambil dengan membuat sedikit catatan sebagai panduan untuk memberikan taklimat nanti..Sesungguhnya setiap detik semakin memberi saya pengalaman di bumi Kenyalang ini.
Semalam juga saya sedekit terganggu kerana terasa kehilangan dengan murid-murid saya di dalam kelas PPKI 8.Saya tahu mereka juga terasa sedih seperti saya.Entahlah bila fikirkan bukan pun tak jumpa dah mereka ni..Hari-hari pasti jumpa,cuma saya dan mereka umpama dah anak-anak saya sendiri. Bersama mereka ,beberapa anugerah untuk kelas dapat diperolehi.Antaranya Kelas Terbaik 2010,Pengurusan Kelas Terbaik 2011 dan Anugerah  Perhiasan KelasTerbaik ketegori Menengah Rendah sambutan Ramah Tamah Aidilfitri 2010.
Namum begitu,sebagai seorang guru,saya harus sentiasa positif dengan semua murid-murid saya..Kerana setiap orang menyumbang bakti kepada saya.Tahun ini saya menggunakan warna hijau epal sebagai warna tema kelas saya pada tahun ini..Nanti di entry yang akan datang saya tunjukkan suasana dalam kelas saya.
Harus berhenti kerana jam sudah menunjukkan 4.4o pagi..Syukur jua pada Ilahi kerana masih bernafas dan menikmati fajar yang mula menyising...Pada teman-teman terima kasih kerana sentiasa ada buat saya.Terlalu sayang kalian dan tak mahu kalian hilang.

Cikgu Ita
(Anak Pantai)

Teks ucapan Setiausaha Disiplin Minggu Pertama

schooliscool_1.gif 

TEKS UCAPAN S/U DISIPLIN  MINGGU PERTAMA PERHIMPUNAN  SMK DEMAK BARU
6 JANUARI 2012

TERIMA KASIH  SAUDARI PENGERUSI MAJLIS
YANG BERUSAHA
TUAN PENGETUA
BARISAN PENOLONG KANAN
RAKAN-RAKAN GURU
SERTA PARA PELAJAR YANG DIKASIHI SEKALIAN.
ASSALAMUALAIKUM ,SELAMAT SEJAHTERA DAN SELAMAT PAGI SEMUA….

·         TERLEBIH DAHULU MEWAKILI LEMBAGA DISIPLIN DAN PENGAWAS SEKOLAH SMK DEMAK BARU MENGUCAPKAN SELAMAT TAHUN BARU,SELAMAT DATANG KEPADA PELAJAR-PELAJAR TINGKATAN 1.DAN SELAMAT KEMBALI KE SEKOLAH BAGI PELAJAR-PELAJAR TINGKATAN 2,3.4 DAN 5.
·         PASTINYA HARI INI HARI YANG KE-3 KITA MEMULAKAN SESI PERSEKOLAHAN ,HARI PERTAMA DI AWAL PAGI CUACA CERAH DAN SEBELAH PETANG MENDUNG DAN HUJAN RENYAI-RENYAI..SEMALAM HUJAN MENCURAH-CURAH DAN HARI INI CUACA BEGITU BAIK…CUACA 3 HARI INI PENUH DENGAN WARNA WARNI. MENJADI TANDA TANYA JUGA APAKAH TANGGISAN KEGEMBIRAAN ATAU TANGISAN KESEDIHAN KERANA KEMBALI MEMULAKAN SESI PERSEKOLAHAN.
·         WALAU APAPUN TAFSIRANNYA,YANG PASTI CIKGU PERCAYA MASING-MASING MEMPUNYAI AZAM DAN SEMANGAT BARU BERSESUAIAN  DENGAN PAKAIAN ,KASUT,BEG DAN SEGALANYA YANG BARU.
·         UNTUK MAKLUMAN SEMUA PELAJAR, SAYA INGIN MEMPERKENALKAN DIRI SAYA  PN  NORZITA MOHAMED YANG TELAH DIPERTANGGUNGJAWABKAN OLEH PIHAK SEKOLAH KEPADA SAYA MENJADI SETIAUSAHA DISIPLIN PADA TAHUN INI. TIMBALAN SETIAUSAHA PULA EN SAFWAN ALIAS.SAYA JUGA INGIN MEMPERKENALKAN KETUA GURU DISIPLIN PADA TAHUN INI IALAH PN SITI AMINAH DAN TIMBALAN PULA PN NORAFIZAH SERTA DIBANTU OLEH BEBERAPA ORANG GURU YANG LAIN.
·         SETERUSNYA ADA BEBERAPA PERKARA YANG INGIN DIMAKLUMKAN KEPADA SEMUA PELAJAR IAITU:
o   SEMUA PELAJAR MESTILAH MEMBELI DIARI SEKOLAH 2012 DAN WAJIB DIBAWA SETIAP KALI PERHIMPUNAN DIADAKAN.DIARI INI SANGAT PENTING KERANA MENGANDUNGI SEGALA YANG BERKAITAN DENGAN PERATURAN SERTA TINDAKAN YANG WAJIB KAMU BACA DAN FAHAM SEPENUHNYA, AGAR KAMU TIDAK MENAFIKAN ATAU MELANGGAR PERATURAN YANG TELAH DITETAPKAN.
o   PENGURUSAN DISIPLIN SEKOLAH MASIH BERASASKAN SISTEM MERIT DEMERIT YANG DI MASUKKAN DI DALAM KOMPUTER  SEKOLAH.
o   UNTUK PENGETAHUAN PELAJAR TINGKATAN  1 SISTEM MERIT DEMERIT INI ADALAH GANJARAN ATAU HUKUMAN YANG DIBERIKAN KERANA SESUATU PERKARA BAIK ATAU BURUK YANG DILAKUKAN OLEH PELAJAR.
o   MERIT ATAU MATA GANJARAN DIBERIKAN APABILA PELAJAR MELAKUKAN PERKARA BAIK SEPERTI MEMBANTU GURU,MENYUMBANG KEPADA PRESTASI DAN NAMA BAIK SEKOLAH SAMA ADA DARI SEGI KURIKULUM,SAHSIAH DAN KOKURIKULUM.
o   MATA MERIT INI DIBERIKAN MENGIKUT KRITERIA YANG TELAH DITETAPKAN DAN GANJARAN  KEPADA PELAJAR YANG MENGUMPULKAN MATA MERIT YANG TERTINGGI.
o   INI ADALAH BERITA BAIK BUAT KAMU SEBAGAI SEORANG PELAJAR UNTUK BERAZAM MENGUMPUL SEBANYAK MUNGKIN MATA MERIT.
o   BEGITU JUGA DEMERIT , DIBERIKAN KEPADA SETIAP SALAHLAKU YANG DILAKUKAN OLEH PELAJAR TANPA PRAJUDIS ATAU PILIH KASIH  DILAKUKAN DI DALAM KAWASAN SEKOLAH DAN LUAR HADAPAN SEKOLAH YANG TELAH TERCATAT DALAM PERATURAN DISIPLIN SEKOLAH.
o   PELAJAR YANG MENGUMPUL MATA DEMERIT  HARUSLAH BERSEDIA MENERIMA HUKUMAN SEPERTI  AMARAN, ROTAN,PERBICARAAN,PERGANTUNGAN SERTA PEMBUANGAN .DI DALAM DIARI SEKOLAH TERDAPAT BAGAIMANA TINDAKAN HUKUMAN ITU DIAMBIL DAN CIKGU MOHON BACA DAN CUBA MEMAHAMI.
o   AMATLAH WAJAR BAGI SAYA MENGINGATKAN KEPADA KAMU “CARILAH MERIT DAN ELAKKAN DEMERIT””TINGKATKAN PRESTASI TINGGALKAN KONTROVESI””PERBANYAKKAN KEBAIKAN TINGGALKAN KEBURUKAN”BUDI PEKERTI DAN NILAI-NILAI MURNI JADIKAN AMALAN SUPAYA KAMU MENJADI PELAJAR YANG CEMERLANG .
o   BAGI PELAJAR TINGKATAN 2,3,4 DAN 5,TERUTAMA PELAJAR YANG MEMPUNYAI MATA DEMERIT YANG TINGGI ,BERHATI-HATILAH AGARKAN ELAKKAN DIRI DARI TERUS MELAKUKAN KESALAHAN YANG MEMBAWA KESAN PENGANTUNGAN ATAU PEMBUANGAN KAMU DARI SEKOLAH INI.
o   KEPUTUSAN SAMA ADA REKOD SISTEM MERIT DEMERIT PELAJAR SEBELUM INI DI BAWA KEPADA TAHUN INI ATAU TIDAK AKAN DIPUTUSKAN DALAM MESYUARAT PENGURUSAN DISIPLIN KALI PERTAMA YANG AKAN DIADAKAN NANTI.
o   CIKGU MINTA KAMU BERDOA AGAR DIBUKAKAN PINTU HATI TUAN PENGETUA UNTUK MENGHAPUSKAN MATA DEMERIT YANG LEPAS
(SIAPA SETUJU MARKAH PADA TAHUN  LEPAS TIDAK DIBAWA PADA TAHUN INI..CUBA  ANGKAT TANGAN)
SEGALANYA AKAN DIPUTUSKAN DAN DIUMUMKAN SELEPAS MESYUARAT NANTI.
·         SETERUSNYA SEBELUM SAYA BEREDAR.BEBERAPA PERKARA DINGATKAN ,APABILA KAMU SALAH SEORANG WARGA SMK DEMAK BARU,INI BERMAKNA KAMU MESTI :
1.       SEDIA MEMATUHI SEGALA PERATURAN YANG TELAH DITETAPKAN.
2.       MENGHINDARI SEGALA BENTUK SALAH LAKU DAN PELANGGARAN DISIPLIN SEKOLAH
3.       BERHUBUNG DENGAN PARA GURU ATAU  GURU PEMBIMBING DAN KAUNSELING JIKA MENGHADAPI MASALAH.
4.       BEKERJASAMA DENGAN MELAPORKAN SEGALA PELANGGARAN PERATURAN SEKOLAH.
5.       MENERIMA DAN MEMAHAMI SEGALA HUKUMANYANG DIPUTUSKANOLEH BADAN DISIPLIN SEKOLAH.
6.       MENGAMBIL TELADAN DAN PENGAJARAN TERHADAP HUKUMAN  YANG YANG DITERIMA SERTA BERAZAM TIDAK MENGULANGINYA.
7.       PELAJAR-PELAJAR JUGA HENDAKLAH MENGAMALKAN CIRI-CIRI BAIK YANG TELAH DIPELAJARI DISEKOLAH ATAU DIRUMAH DAN SENTIASA MENJAGA NAMA BAIK SEKOLAH.
INGATLAH DISIPLIN MEMBENTUK JATI DIRI,BISA MENGUBAH IMPIAN MENJADI REALITI.
SEKIAN TERIMA KASIH DARIPADA SAYA..
WABIALAHITAUFIK WA HIDAYAH WASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHIWABARAKATUH.

DISEDIAKAN OLEH;
CIKGU NORZITA MOHAMED
S/U DISIPLIN SMK DEMAK BARU.