Benarlah kata punjangga,pengalaman adalah guru terbaik yang tidak pernah ternilai biarpun segunung emas permata mendatang,pengalaman mematangkan dan mendewasakan untuk teguh berdiri dan lebih berhati-hati agar tidak jatuh sekali lagi.Hidup ini tidak bermakna tanpa cabaran bukan?

Blog ini tercatat segala rahsia hati.Catatan yang sarat dengan pengalaman,kasih sayang,suka duka kehidupan ,pengetahuan dan erti kehidupan seorang guru.

Cerita suka dukaku ku kongsikan ...


Terima Kasih Atas Kunjungan

Pengikut

Nak Royak Sikit

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE darihttp://kenangansilam-ita.blogspot.com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih dari http://kenangansilam-ita.blogspot.com

Terima Kasih seharum kasturi...semoga berkunjung lagi..


Ilham dan ilmu itu milik Allah,seolah-olah dipinjamkan sahaja insan kerdil seperti saya. Saya bagaika bermimpi kerana dapat meninggalkan catatan ini kepada kalian yang membaca ...

Nie Lagi Citernya

Sesekali kita renung,hamparan dunia ,melalui bijaksana,mewahnya pemberian-Nya,hanya kita sering lupa,mengucap rasa syukur pada-Nya. Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Tak kira sepanjang atau sependek mana catatan ini pun, yang penting isi di dalamnya..dibaca, difahami dan diambil ikhtibar dan pengajaran daripadanya

Khamis, 17 Oktober 2013

SMK DEMAK BARU KUCHING SARAWAK
TEKS PENGACARA MAJIS PENUTUPAN KEJOHANAN BALAPAN DAN PADANG 2013
SMK DEMAK BARU

CIKGU NORZITA MOHAMED & CIKGU SAIEE BISUNI
17 Oktober 2013Contoh Teks Pengacara Majlis Penutupan Kejohanan Balapan Dan Padang SMK
Demak Baru,Kuching


Teks Pengacara Majlis Penutupan Kejohanan Balapan Dan Padang SMK Demak Baru Kali ke 5.

Dijemput semua peserta dan pelajar bagi semua kontijen masuk ke padang,dan berada di hadapan pentas utama untuk pengacara penyampaian hadiah dan majlis penutupan.
KATA ALUAN
Assalamualaikum dan selamat petang,
Yang Berusaha,
Cikgu Hajah Fatimah Hamid Pengetua SMK Demak Baru,

Yang Dihormati,
Pn Misia Hj Zain , Penolong Kanan Kurikulu.

En Razalie Badar, Penolong Kanan Hal Ehwal Murid,

En Selamat Masuni, Penolong Kanan Kokurikulum,

En Jamal Shukuri Bolhassan, Penolong Kanan PPKI

Wakil-wakil PIBG,
Guru-guru,tuan-tuan,Puan-puan,

Serta para pelajar yang kasihi sekalian.

Alhamdulillah kita telah selesai melaksanakan semua acara sukan pada kejohanan sukan tahun ini.Kepada atlet yang berjaya tahniah diucapkan kepada yang tidak berjaya tahun hadapan cuba lagi.PENYAMPAIAN HADIAH&CENDERAMATA

Hadirin sekalian,

Bagi mengiktiraf kejayaan para atlet yang telah berjaya pada Kejohanan  Balapan Dan Padang Tahunan kali ini, majlis dengan segala hormat menjemput Yang Berusaha Cikgu Hajah Fatimah Hamid,Pengetua SMK Demak Baru, dengan diiringi oleh En. Selamat bin Masuni, Penolong Kanan Kokurikulum, SMK  Demak Baru  untuk menyampaikan hadiah.
Majlis dengan ini mempersilakan.

Diumumkan pula pemenang bagi pertandingan perarakan perbarisan bagi kategori rumah sukan pada hari ini. Para pemenang dipersilakan menerima hadiah.

-Johan berjaya disandang oleh pasukan Rumah___________.

-Seterusnya tempat kedua menjadi milik pasukan Rumah________.

-Dan tempat ketiga berjaya dirangkul oleh pasukan Rumah__________.

Hadirin sekalian,

-Seterusnya penyampaian hadiah kepada pemenang Olahragawati dan Olahragawan Sekolah pada tahun ini.

-Peserta yang telah berjaya merangkul gelaran Olahragawati Sekolah adalah Saudari ___________________________.
Untuk makluman semua, beliau telah memenangi acara___________________________________________________

-Kini diumumkan pula Olahragawan Sekolah pada tahun ini. Olahragawan Sekolah pada tahun ini adalah Saudara____________________.
Beliau telah meraih pingat__________________________________.

-Kini tibalah saat-saat yang dinantikan, kita akan umumkan secara rasmi johan, naib johan, dan tempat ketiga secara keseluruhan bagi Rumah-Rumah Sukan yang telah bertanding.

-Menduduki tempat ketiga pada tahun ini menjadi milik pasukan Rumah____________. Dipersilakan Ketua Guru Rumah Sukan________________________ untuk menerima hadiah.

-Seterusnya Naib Johan, berjaya dirangkul oleh pasukan Rumah______. Dipersilakan Ketua Guru Rumah Sukan________________________ untuk menerima hadiah.

-Dan johan keseluruhan Rumah Sukan bagi Kejohanan Balapan dan Padang kali ke5 jatuh kepada:

Rumah Sukan__________________________. Dipersilakan Ketua Guru Rumah Sukan________________________ untuk menerima hadiah.


-          Majlis merakamkan jutaan terima kasih kepada Yang Berusaha, Tuan Pengetua atas kesudian menyempurnakan majlis sebentar tadi.

*sama ada
Mohon tuan pengetua terus berdiri untuk penyampaian cenderamata
Atau penerimaan bendera kejohanan.bergantung pindaan yang akan berlaku.
 Upacara Penurunan Bendera Kejohanan

Selesai sudah upacara penyampaian hadiah.Kini Bendera Kejohanan akan diturunkan dengan rasminya sebagai tanda berakhirnya Kejohanan Balapan dan Padang SMK Demak  Baru 2013  da seterusnya di bawa untuk diserahkan kepada tua pengetua.

majlis menjemput Cikgu Hajah Fatimah Hamid  untuk menerima bendera kejohanan yang akan diserahkan oleh wakil Pasukan Pengakap .Bendera ini akan dikibarkan lagi pada kejohanan kali ke 6 tahun hadapan. InsyaAllah.
Majlis merakamkan setinggi-tinggi penghargaan.

Teria kasih diucapkan kepada Tuan Pengetua dan Pasukan Pengakap.


Nyanyian Lagu Ibu Pertiwiku
Sekarang ayuh seluruh warga SMK Demak Baru menyanyikan Lagu Ibu Pertiwiku dengan penuh semangat kesukanan.


PENUTUP

Dengan nyanyian Ibu Pertiwiku  sebentar tadi,maka berakhirlah kejohanan Balapan dan Padang kali 5 Sekolah Menengah SMK Demak Baru tahun 2013.
Tahniah dan syabas kepada pasukan dan peserta-peserta yang berjaya.Kepada yang masih gagal teruskan usaha ,jangan putus asa.
Akhir kata dari kami berdua,
Maaf atas ketelanjuran kata dan bahasa ,syabas untuk semua dan ‘majulah sukan SMK DEMAK BARU demi menjulang kecemerlangan di persada marcapada.
SEKIAN, WABILLAHI TAUFIQ WALHIDAYAH, WASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI TA’ALA WABARAKATUH.

TEKS  PENGACARA MAJLIS PERASMIAN PEMBUKAAN KEJOHANAN  BALAPAN DAN PADANG
SMK DEMAK BARU KALI KE 5
TAHUN 2013
16  OKTOBER 2013
STADIUM NEGERI SARAWAK
CUE
UCAPAN JURUACARAKETIBAAN VIP

MENGUMUMKAN KETIBAAN
YANG DIBERUSAHA
CIKGU HAJAH FATIMAH HAMID
PENGETUA SMK DEMAK BARU .
DIIRINGI OLEH PN. MISIA HJ ZAIN ,
PENOLONG KANAN PENTADBIRAN SMK DEMAK  BARU

UCAPAN ALU-ALUAN JURUACARA


BISSMILLAH  HIRRAHMANIRRAHIM....
ASSALAMUALAIKUM WBT...
SALAM SEJAHTERA DAN SALAM 1 MALAYSIA. DIUCAPKAN KEPADA

YANG BERUSAHA,
CIKGU. HAJAH  FATIMAH HAMID,
PENGETUA SMK DEMAK BARU ,

YANG DIHORMATI BARISAN PENOLONG KANAN
KETUA-KETUA BIDANG
PARA GURU DAN STAFF SMK DEMAK BARU
PARA IBU BAPA,
TUAN-TUAN DAN PUAN-PUAN,
ATLIT-ATLIT OLAHRAGA DAN PARA PELAJAR  YANG DIKASIHI  SEKALIAN.

SELAMAT DATANG KE KEJOHANAN BALAPAN DAN PADANG SMK DEMAK BARU 2013.

TERLEBIH DAHULU,MARILAH KITA SAMA-SAMA PANJATKAN KESYUKURAN KE HADRAT RABBUL IZZATI  KERANA DAPAT BERSAMA-SAMA SEKALI LAGI UNTUK MENJAYAKAN KEJOHANAN BALAPAN DAN PADANG SMK DEMAK BARU KALI KE 5.
PALING BERMAKNA JUGA JULUNG-JULUNG KALINYA KEJOHANAN KALI INI DISAMBUT DALAM SUASANA HARI RAYA AIDILADHA. SECARA SIMBOLIKNYA PADA HARI INI SEMUA KITA D ISINI DITUNTUT  MELAKUKAN PENGORBANAN DEMI MEMASTIKAN KEJOHANAN KALI INI BERLANGSUNG DENGAN JAYANYA.Anak muda mengalun qasidah
Tampil ke depan berbaris-baris
Pembuka kata berlalu sudah
MAri kita teruskan majlis
TABIK HORMAT KEJOHANAN
MAJLIS DITERUSKAN DENGAN UPACARA TABIK HORMAT KEJOHANAN...
DIJEMPUT  CIKGU HAJAH FATIMAH HAMID
PENGETUA SMK DEMAK BARU  DIIRINGI  OLEH PN. MISIA HJ ZAIN , PENOLONG KANAN PENTADBIRAN  SMK DEMAK BARU BERDIRI UNTUK MENERIMA TABIK HORMAT DARIPADA KONTIGEN-KONTIGEN PERBARISAN PADA HARI INI.
PERARAKAN MASUK KONTIGEN
KEJOHANAN SUKAN SMK DEMAK BARU PADA PAGI INI DIMULAKAN DENGAN PERARAKAN MASUK KONTIGEN-KONTIGEN PERBARISAN...
KONTIGEN MELALUI PENTAS KHAS
(dibacakan apabila peserta melalui pentas tabik hormat)
PERBARISAN DIDAHULUI OLEH ---------- ORANG PEMBAWA BENDERA KEJOHANAN YANG DIKETUAI OLEH SAUDARA MOHD NUR IDHAM BIN SAIFUL BAHRIN.

SEDANG MELINTAS PENTAS HORMAT SEKARANG IALAH DARIPADA KONTIGEN RUMAH HIJAU MELANGKAH SEGAK BERGAYA DENGAN MOTTO ------------------------- ---- DIKETUAI OLEH..SAUDARA--------------------------------------------------------------KONTIGEN INI TELAH DIBIMBING OLEH PN  HAJAH ROSMAWATI  BINTI YAHYA.HIJAU MELAMBANGKAN KESATUAN  DAN KEHARMONIAN   ANTARA AHLI-AHLINYA SERTA MEWARNAI ALAM SEKELILING KITA.KITA PERCAYA KETUA RUMAH HIJAU IAITU PN ROSMAWATY TELAHPUN MENURUNKAN SEGALA PETUA DAN AZIMAT UNTK PASUKAN INI MENJADI JUARA PADA TAHUN INI.

MENYUSUL SETERUSNYA,  LINTAS HORMAT DARIPADA KONTIGEN  RUMAH KUNING .YANG DIKETUAI OLEH..SAUDARA.------------------------------------------- PADA TAHUN INI ,RUMAH KUNING MENDAPAT SENTUHAN GURU RUMAH.PUAN ASMINAWAT BINTI ISMAIL.KUNING MELAMBANGKAN WARNA DI RAJA.PASUKAN INI NAMPAKNYA SUDAH BERSEDIA UNTUK MENEMPA KECEMERLANGAN SETELAH BEBERAPA TAHUN MELEPASKAN TAMPUK KEJUARAAN.PADA TAHUN INI MEREKA TELAH MEMILIH MOTTO “---------------------------------------------------------------------“SEBAGAI PENGUAT SEMANGAT MENGEJAR JUARA.

KONTIGEN SETERUSNYA IALAH  KONTIGEN RUMAH BIRU  DIBAWAH PIMPINAN PN TEA SU YONG. BIRU MELAMBANGKAN PERPADUAN .INI MENUNJUKKAN MEREKA BERSATU PADU UNTUK MEMBENTUK SEBUAH PASUKAN YANG MANTAP.DIKETUAI OLEH.SAUDARA_______________________________________DENGAN MOTTONYA
“__FIGHT,FIGHT..FIGHT “.KITA DOAKAN SEMOGA PASUKAN INI TIDAK DILANDA KECEWA DAN SEMANGAT JUANG TERUS MEMBARA HINGGA KE AKHIRNYA.


KONTIGEN RUMAH SUKAN  YANG TERAKHIR ADALAH PASUKAN  RUMAH MERAH .MERAH MELAMBANGKAN KEBERANIAN DAN KEGAGAHAN .”_______________________________________” MENJADI MOTTO PADA TAHUN INI.KONTIGEN PASUKAN INI DIKETUAI OLEH SAUDARA___________________________PASUKAN INI TELAH DIBIMBING OLEH PN SOFIAH BINTI SUHAILI.DENGAN KERJASAMA DAN KEKUATAN SEMUA ANGGOTA ,RUMAH MERAH MENJADI SALAH SATU ANCAMAN KEPADA RUMAH-RUMAH SUKAN YANG LAIN.
(setelah semua kontigen masuk barisan di padang)

MAJLIS MENGUCAPKAN RIBUAN TERIMA KASIH KEPADA CIKGU HAJAH FATIMAH HAMID..
ATAS KESUDIAN. MENERIMA TABIK HORMAT DARIPADA KONTIGEN-KONTIGEN YANG MENGAMBIL BAHAGIAN DALAM  ACARA PERBARISAN PADA PAGI INI.
NYAYIAN
MAJLIS DITERUSKAN DENGAN NYAYIAN LAGU NEGARAKU, DAN LAGU SEKOLAH DEMAK GEMILANG. PARA HADIRIN DIMOHON BERDIRI.

HADIRIN DIPERSILAKAN DUDUK.
BACAAN DOA
HADIRIN YANG DIHORMATI,UNTUK  MEMBERKATI TERMASYA SUKAN TAHUNAN INI, MAJLIS DENGAN SUKACITANYA MENJEMPUT AL FADZIL USTAZ-IBRAHIM BIN HALING UNTUK MENGETUAI BACAAN DOA.
DIPERSILAKAN...

TERIMA KASIH AL-FADIL USTAZ IBRAHIM BIN HALING ATAS BACAAN DOA.

BACAAN IKRAR


(selepas pembawa bendera mengambil tempat/masuk barisan)
HADIRIN SEKALIAN...
MAJLIS KEJOHANAN SUKAN, DITERUSKAN DENGAN LAFAZ IKRAR KEJOHANAN
YANG AKAN DIKETUAI OLEH SAUDARA MOHD NUR ILDHAM BIN S AIFUL BAHRIN,
BACAAN IKRAR INI AKAN DIIRINGI OLEH PEMBAWA-PEMBAWA BENDERA SETIAP RUMAH SUKAN..
DIPERSILAKAN...

BEGITULAH TADI SEMPURNANYA,MAJLIS LAFAZ IKRAR KEJOHANAN SUKAN TAHUNAN SEBAGAI KOMITMEN PARA ATLET KEPADA KEJOHANAN KALI INI.

UCAPAN  PENGETUA
MAJLIS DITERUSKAN DENGAN MEMPERSILAKAN CIKGU HAJAH FATIMAH HAMID PENGETUA SMK DEMAK BARU  UNTUK MENYAMPAIKAN  UCAPAN DAN SETERUSNYA  MERASMIKAN KEJOHANAN BALAPAN DAN PADANG   KALI KE -5.

DENGAN PENUH TAKZIM,MAJLIS MENJEMPUT DAN MEMPERSILAKAN..


Jalan lengkok redup berkalis
Hendak ke perak sampai ke Kedah
Ucapan tuan merasmi majlis
Tanda kejohanan berlangsung sudah

MAJLIS MERAKAMKAN JUTAAN TERIMA KASIH KEPADA CIKGU HAJAH FATIMAH HAMID ATAS UCAPAN DAN PERASMIAN ITU TADI.
PESERTA BERARAK KELUAR
(selepas perasmi/pengetua duduk)
DEMIKIAN TADI SELESAI UPACARA PERASMIAN KEJOHANAN .
SEKARANG DIPERSILAKAN SEMUA KONTIGEN YANG MENGAMBIL BAHAGIAN UNTUK BERGERAK KELUAR KE KHEMAH MASING-MASING BAGI KITA MENERUSKAN ACARA SUKAN PADA PAGI INI .

(TUNGGU HINGGA SELESAI)
PENGUMUMAN
GURU-GURU,PEGAWAI SUKAN DAN PELAJAR-PELAJAR YANG TERLIBAT DIMINTA BERSEDIA KERANA ACARA SUKAN AKAN BERMULA SEBENTAR SAJA LAGI.
ACARA BALAPAN DIMULAKAN
TUAN-TUAN DAN PUAN-PUAN...
ACARA BALAPAN DIMULAKAN.....
.....................................................................................................
(selepas tembakan/tiupan wisel)
ACARA YANG SEDANG BERLANGSUNG SEKARANG..................
KATEGORI...................


Bekas Anak murid SIF

Bekas Anak murid SIF