Jalinan Persahabatan Kita

Benarlah kata punjangga,pengalaman adalah guru terbaik yang tidak pernah ternilai biarpun segunung emas permata mendatang,pengalaman mematangkan dan mendewasakan untuk teguh berdiri dan lebih berhati-hati agar tidak jatuh sekali lagi.Hidup ini tidak bermakna tanpa cabaran bukan?

Blog ini tercatat segala rahsia hati.Catatan yang sarat dengan pengalaman,kasih sayang,suka duka kehidupan ,pengetahuan dan erti kehidupan seorang guru.

Cerita suka dukaku ku kongsikan ...


Nie Lagi Citernya

Sesekali kita renung,hamparan dunia ,melalui bijaksana,mewahnya pemberian-Nya,hanya kita sering lupa,mengucap rasa syukur pada-Nya. Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Tak kira sepanjang atau sependek mana catatan ini pun, yang penting isi di dalamnya..dibaca, difahami dan diambil ikhtibar dan pengajaran daripadanya
Ilham dan ilmu itu milik Allah,seolah-olah dipinjamkan sahaja insan kerdil seperti saya. Saya bagaika bermimpi kerana dapat meninggalkan catatan ini kepada kalian yang membaca ...

Nak Royak Sikit

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE darihttp://kenangansilam-ita.blogspot.com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih dari http://kenangansilam-ita.blogspot.com

Terima Kasih seharum kasturi...semoga berkunjung lagi..


Ahad, 2 Februari 2014

Deep fried durian paling mudah...

Deep fried durian..

Jem durian

Bahan
Isi durian yg telah dipisahkan 
2biji telur
I /4 mangkuk gula 
50ml santan
Semua bahan di blender
Masuk an dalam kuali kacau. Letak kan daun pandan bagi wangi

Kulit popia

Ni yg jem yg telah saya Sejuk beku..
Telur untuk tujuan melekat kan kulit popia
Ini lah hasilnya..

Cipta an sendiri...rasanya lebih kurang sama yg beli di kedai...yg lebih goreng separuh masak dan Simpan dalam Sejuk beku...




Berbola cheese Ala KFC ....pertama kali buat ni

ŶBahan
350 g ubi kentang di rebus dengan sedikit garam dan gula secukup rasa
250 g tepung gandum guna adunan sebati je dan mix sedikit tepung jagung untuk rang up
2 biji telur
Serbuk lada
250g keju

Serbuk roti secukupnya.

Caranya

Ubi kentang yg di rebus dilenyek .blender lagi senang
Tabur lada dan tepung se hingga sebati
.

Ambil adunan se besar Berbola leperkan dan masuk kan keju ditengah dan bulatkan 

Puding roti dan milo

I nilah dia agar_ agar roti dan agar- agar milo permintaan dari pada anak-anak terutamanya Alif yang nak siap bagi tahu Kawan Pesan suruh buat lagi dan bawa ke asrama...
I packet agar 12g
41/2 cawan air
1 cawan gula
4 keping roti gardenia( buang kulit)
Sedikit esen vanilla
1 sudu marjerin
1 /2 cawan susu pekat
1 cawan susu  cair /Santan
Per warna merah/ hijau
Daun pandan
Sedikit garam

Caranya.
1.masak agar dengan gula sampai hancur.
2. Bahan yg lain di blender ..kemudian masuk kan bahan yg di blender  ke dalam periuk,juga masuk an esen vanila dan mertega.kacau hingga mendidih dan pekat sedikit.tutup api.
3.ambil sedikit adunan dan warna hijau  Dan merah.tuang hijau dulu kemudian Putin dan akhir se kali merah.


Bahan
1 bungkus 10g
750ml air
160g gula
1 tin susu cair
3/4cup serbuk milo
1bungkus Oreo kalau nak tambah
Daun pandan
Sedikit garam

Cara
Masak serbuk agar dan air hingga larut
Asingkan kan 2 cawan dalam periuk yg lain dan campurkan milo se hingga sebati
Tuang kan 1 cawan campuran milo ke dlm adunan.panas kan campuran milo yg separuh lagi dengan API paling kecil supaya tidak beku.
Apabila permukaan nya mengeras sedikit,tuang kan ke Semua adunan Putih tabor biskut tunggu keras sedikit tuang kan baki adunan tadi.
Biar kan dlm suhu bili sebelum masuk dalam peti Sejuk.
Pasti kan adunan masih panas apabila menuang ke atas lapis an sebelum nya supaya ia melekat dengan baik..