Benarlah kata punjangga,pengalaman adalah guru terbaik yang tidak pernah ternilai biarpun segunung emas permata mendatang,pengalaman mematangkan dan mendewasakan untuk teguh berdiri dan lebih berhati-hati agar tidak jatuh sekali lagi.Hidup ini tidak bermakna tanpa cabaran bukan?

Blog ini tercatat segala rahsia hati.Catatan yang sarat dengan pengalaman,kasih sayang,suka duka kehidupan ,pengetahuan dan erti kehidupan seorang guru.

Cerita suka dukaku ku kongsikan ...


Nie Lagi Citernya

Sesekali kita renung,hamparan dunia ,melalui bijaksana,mewahnya pemberian-Nya,hanya kita sering lupa,mengucap rasa syukur pada-Nya. Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Tak kira sepanjang atau sependek mana catatan ini pun, yang penting isi di dalamnya..dibaca, difahami dan diambil ikhtibar dan pengajaran daripadanya
Ilham dan ilmu itu milik Allah,seolah-olah dipinjamkan sahaja insan kerdil seperti saya. Saya bagaika bermimpi kerana dapat meninggalkan catatan ini kepada kalian yang membaca ...

Nak Royak Sikit

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE darihttp://kenangansilam-ita.blogspot.com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih dari http://kenangansilam-ita.blogspot.com

Terima Kasih seharum kasturi...semoga berkunjung lagi..


Rabu, 12 Oktober 2011

Setelah 27 Tahun terpisah..akhirnya bersua.

 Rasanya macam mimpi je hari Ahad baru ini  dapat bertemu balik dengan member sekelas saya masa di darjah 5 di Sk Batu Rakit.Setelah 27 tahun terpisah akhirnya saya bertemu beliau (Ruzilawati Abdul Ghani)Dah punya anak 3 tapi saya jugak yang menang kerana saya punya 5cahayamata.Terima kasih pada facebook ni kerana dapat menemukan saya kembali dengan rakan-rakan.Sayangnya pertemuan itu berlaku terlalu singkat kerana kawan saya sekeluarga mengejar masa untuk ke rumah rakan suaminya.Apapun ini menjadi memori indah dalam hidup saya.


 Saya dan Ruzilawati





PeLeNgKaP HiDuPkU - eReN FeAt RoMi


layan lagu nie..hayati segala baris lirik lagu tersebut...

Kek Lumut

Kek Lumut

Bahan-Bahan
  • 10 biji telur
  • Butterlite 500gm
  • 1 tin susu pekat
  • 1 paket horlick 200gm
  • 1 gelas tepung
  • 1/2 gelas gula
  • 1 tin sekaya
  • 2 sudu esen vanila
  • Pewarna hijau secukupnya.
Cara-cara
Pukul menterga dan gula hingga kembang,masukkan telur dan pukul lagi hingga kembang.masukkan horlick,tepung gandum ,susu,sekaya dan esen vanila dan celup hijau.Kukus selama 4 jam.
 

Resepi Kek Pasir Roboh

KEK PASIR ROBOH

Bahan-bahannya :

5 biji telur ayam
1 tin susu manis
Butter lite 500gm
31/2 gelas tepung
1/2 gelas  gula pasir
1 paket Horlick  200gm
1 sudu teh baking powder
1 sudu esen vanila

Sedikit celup coklat dan kuning di campur.

*baking powder dan tepung mesti dicampur dan di tapis bersama.



Cara membuat

Pukul mentega dengan gula hingga kembang
Masuk telur sebiji sebiji
Pukul lagi hingga kembang
Masukkan susu,horlick dan esen vanila., tepung, koko dan baking powder
Kacau hingga sebati
Kukus selama 4 1/2.

Resepi Kek Belacan


KEK BELACAN

Bahan-bahan
  • 10 biji telur
  • Buterlite 500g
  • 4 senduk tepung gandum (gunakan senduk nasi)
  • 11/2 gelas gula pasir
  • 6 sudu browning
  • 2 senduk kko @ milo

  •  1 tin susu pekat
  • 1 paket Horlick  200g
  • 2 sudu essen vanila
Cara membuatnya.
Gula dan mentega dipukul hingga kembang ,masukkan telor satu persatu sampai 10 biji,pukul lagi hingga telur kembang.Selepas itu masukkan tepung,esen vanila,susu,horlick,koko dan browning .Pukul lagi hingga sebati .Akhir sekali kukus 5 jam

Belajar membuat Tart Telur (aktiviti memasak PPKI )













































TART TELUR

Bahan-bahan (30Keping)
PASTRY
  • 200g butter
  • 80 g gula aising
  • 360g superfine flour
  • 1 biji telur
  • 1/2 sudu kecil vanila
FILLING
  • 1 cawan susu cair
  • 4 biji telur
  • 1 cawan gula
  • 1cawan air
  • 1 sudu besar tepung kastard
  • 1/2 sudu kecil esen vanila
  • pewarna kuning.
CARA-CARA
  • Pukul butter dan gula sampai kembang
  • Masukkan telur sedikit demi sedikit.
  • Masukkan tepung sampai jadi doh.
  • Ratakan setebal 1/2cm dan terap dalam acuan.
  • Cucuk dengan garfu supaya tidak kembung dan bakar selama 10minit pada suhu 180.
  • Keluarkan dan masukkan filling .Bakar lagi 15 minit
  • Untuk Filling ,campurakan semua bahan dan gaul hingga sebati..
 SELAMAT MENCUBA