Benarlah kata punjangga,pengalaman adalah guru terbaik yang tidak pernah ternilai biarpun segunung emas permata mendatang,pengalaman mematangkan dan mendewasakan untuk teguh berdiri dan lebih berhati-hati agar tidak jatuh sekali lagi.Hidup ini tidak bermakna tanpa cabaran bukan?

Blog ini tercatat segala rahsia hati.Catatan yang sarat dengan pengalaman,kasih sayang,suka duka kehidupan ,pengetahuan dan erti kehidupan seorang guru.

Cerita suka dukaku ku kongsikan ...


Terima Kasih Atas Kunjungan

Pengikut

Nak Royak Sikit

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE darihttp://kenangansilam-ita.blogspot.com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih dari http://kenangansilam-ita.blogspot.com

Terima Kasih seharum kasturi...semoga berkunjung lagi..


Ilham dan ilmu itu milik Allah,seolah-olah dipinjamkan sahaja insan kerdil seperti saya. Saya bagaika bermimpi kerana dapat meninggalkan catatan ini kepada kalian yang membaca ...

Nie Lagi Citernya

Sesekali kita renung,hamparan dunia ,melalui bijaksana,mewahnya pemberian-Nya,hanya kita sering lupa,mengucap rasa syukur pada-Nya. Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Tak kira sepanjang atau sependek mana catatan ini pun, yang penting isi di dalamnya..dibaca, difahami dan diambil ikhtibar dan pengajaran daripadanya

Khamis, 12 Februari 2015

Resepi Ayam goreng Berempah

Ini adalah resepi rekaan saya ..simple dan mudah je

Sebungkus rempah peladang
Garam
Bahan perasa
Serbuk kunyit.
Bawang putih yang diblender
Daun kari
Minyak masak

Caranya
1.panaskan minyak
2.letakkan daun kari tunggu hingga garing
3.goreng ayam selama 10 minit menggunakan api yang sederhana
Siap untuk dihidang

Resepi Masak Lemak ikan tenggiri jeruk pucuk paku

Ini pun saya guna resepi sendiri

Bahan
5 biji bawang merah
3 biji bawang putih
Setengah inci kunyit hidup
5 biji cili halus
Semua di atas di tumbuk atau diblender
Seiikat pucuk paku
Ikan jeruk tenggiri direndam seketika
Ubi keledek di potong dan masukkan sedikit air dan letakkan diatas api supaya ubi empuk.
Asam keping
Gula dan garam secukup rasa.

Caranya
Masukkan semua bahan yang ditumbuk kedàlam periuk tadi.masukkan santan .asam keping gula dan garam
Masukkan ikan tenggiri masin
Dan
Akhit sekali masukkan pucuk paku
Biarkan hingga mendidih dan boleh dihidangkan.

Resepi kacang panjang goreng berlada

Bahan-bahan
6 batang kacang panjang
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1biji cili besar
1 sudu cili boh
1 sudu minyak
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit asam jawa

Caranya
Panaskan minyak
Tumiskan cili boh
Tumiskan Bawang besar dan bawang putih yang telah diblender
Masukkan garam.gula .sedikit air dan asam jawa
Masukkan cili besar yang dihiris
Masak seketika dan bolehlah dimakan

Tiada yang mustahil

Dalam hidup ini tiada yang mustahil untuk kita.carilah...usahalah untuk mencapai apa yang kita impikan...abaikan kata nista herdikkan sinis orang .jadikan itu sebagai ransangan untuk kita terus melangkah maju...

biarlah jauh dari menghampiri.....


Bekas Anak murid SIF

Bekas Anak murid SIF

Bersama saudara mara

Bersama saudara mara

11 Sept 1998

11 Sept 1998