WHIPPING CREAM (DAIRY) contoh ANCHOR & SEPERTI GAMBAR D BAWAH.
*Dikenali juga sebagai Dairy Whipping Cream @ UHT Whipping Cream @ Thick Cream @ Double Cream.
*Adalah merupakan hasil tenusu dan mengandungi lemak yang lebih berbanding dengan Non Dairy Whipping Cream ( 35 % lemak susu )
*Ia sesuai digunakan dalam masakkan barat,membuat kek seperti tiramisu ( kerana lebih lemak berkrim dan tidak manis)
*Tidak sesuai untuk hiasan dan salut pada kek kerana mudah cair.
*Ia sesuai untuk hiasan mudah untuk ais krim @ pencuci mulut ala barat.
*Ini bermakna ia tidak boleh mengekalkan bentuknya dalam masa yang lama dan mudah cair pada suhu bilik.
*Ia hendaklah diputar dengan kelajuan sederhana sehingga ia menjadi kental dan boleh lah di masukkan dalam masakkan ala barat.
*Selain itu whipping cream kerap digunakan dalam pembuatan kek untuk digunakan sebagai Thickening agent (ejen pemekat )
*Sebaiknya sebelum putarkan krim,simpan krim putar di dalam peti sejuk bahagian bawah (bukan pembeku)
*Ini kerana krim putar akan lebih mudah mengembang dalam keadaan sejuk.
*Kek yang menggunakan whipping cream seperti tiramisu,triffle.
*Kek tersebut di simpan dalam peti sejuk dan keluarkan ketika hendak dihidangkan.
Nota tambahan:
*Jangan terlebih putar adunan whipping cream kerana ia akan cair semula.
*Ia boleh menjadi 'seperate'@ terpisah menghasilakan buttermilk ( ia merupakan gumpalan berwarna kuning pucat )
Cara Menyimpan
*Simpan dalam peti sejuk ( chiller ).
*Tak perlu simpan dalam pembeku.
*Boleh tahan dalam 1 minggu selepas di buka.