Benarlah kata punjangga,pengalaman adalah guru terbaik yang tidak pernah ternilai biarpun segunung emas permata mendatang,pengalaman mematangkan dan mendewasakan untuk teguh berdiri dan lebih berhati-hati agar tidak jatuh sekali lagi.Hidup ini tidak bermakna tanpa cabaran bukan?

Blog ini tercatat segala rahsia hati.Catatan yang sarat dengan pengalaman,kasih sayang,suka duka kehidupan ,pengetahuan dan erti kehidupan seorang guru.

Cerita suka dukaku ku kongsikan ...


Nie Lagi Citernya

Sesekali kita renung,hamparan dunia ,melalui bijaksana,mewahnya pemberian-Nya,hanya kita sering lupa,mengucap rasa syukur pada-Nya. Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Tak kira sepanjang atau sependek mana catatan ini pun, yang penting isi di dalamnya..dibaca, difahami dan diambil ikhtibar dan pengajaran daripadanya
Ilham dan ilmu itu milik Allah,seolah-olah dipinjamkan sahaja insan kerdil seperti saya. Saya bagaika bermimpi kerana dapat meninggalkan catatan ini kepada kalian yang membaca ...

Nak Royak Sikit

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE darihttp://kenangansilam-ita.blogspot.com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih dari http://kenangansilam-ita.blogspot.com

Terima Kasih seharum kasturi...semoga berkunjung lagi..


Isnin, 5 Januari 2015

Pajeri Nenas Belimbing Buluh

Ni gara-gara makan sekeping pajeri nenas kat sekolah baru aku terbayang-bayang.balik dari sekolah terus singgah kedai cari nenas sebab aku nak masak na makan puas-puas..apalagi tercapailah hajat aku ni..

RESEPI
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Sedikit halia
Rempah kari ikan
Sedikit kerisik
Nenas
Garam.dan gula
Sedikit santan
Sedikit minyak untuk menumis
Bahan tumis kayu manis.cengkih.bunga lawang
Sedikit cili boh atau serbuk lada
Beberapa helai daun kari
Beberapa biji belimbing buluh

Cara membuatnya

Panaskan minyak dan tumidkan rempah ratus dan daun kari
Masukkan bawang dan halia yang telah diblander.tumis lagi
Masukkan rempah kari dan tumiskan lagi
Masukkan santan.serta bahan- bahan yang lain
Masak hingga pecah minyak dan hampir pekat.
Siap dan bolehlah di makan.