Solok lada Terengganu..
Resepi
Bahan- bahan
Anggaran untuk 6 biji
6 biji lada solok
Basuh dan belah tengah jangan sampai putus
Anggaran untuk 6 biji
6 biji lada solok
Basuh dan belah tengah jangan sampai putus
Bahan inti
4 ekor ikan selayang atau sardin
Secawan kelapa muda
5 ulas bawang merah
1 inci halia
1 sudu halba
Gula dan garam secukup rasa
Sedikit asam jawa
1 sudu halba
1/4 cawan santan pekat
Cara membuatnya
Bersihkan ikan. Ambil isinya dan buang tulang
Tumbuk atau blender hingga ikan hancur seperti nak membuat keropok lekor
Tumbuk kelapa bawang dan halia hingga lumat fan gaulkan kesemua bahan tadi hingga sebati
Sumbat inti yang ditumbuk ke dalam lada yang dibelah tadi
Kukus selama 10 minit
Siap intuk dimakan
Untuk Resepi Kita