Terima Kasih Atas Kunjungan

Khamis, 6 November 2014

Resepi Solok Lada Terengganu

Solok lada Terengganu..
Resepi
Bahan- bahan
Anggaran untuk 6 biji
6 biji lada solok
Basuh dan belah tengah jangan sampai putus

Bahan inti

4 ekor ikan selayang atau sardin
Secawan kelapa muda
5 ulas bawang merah
1 inci halia
1 sudu halba
Gula dan garam secukup rasa
Sedikit asam jawa
1 sudu halba
1/4 cawan santan pekat

Cara membuatnya

Bersihkan ikan. Ambil isinya dan buang tulang
Tumbuk atau blender hingga ikan hancur seperti nak membuat keropok lekor
Tumbuk kelapa bawang dan halia hingga lumat fan gaulkan kesemua bahan tadi hingga sebati
Sumbat inti yang ditumbuk ke dalam lada yang dibelah tadi
Kukus selama 10 minit
Siap intuk dimakan
Untuk Resepi Kita
Solok lada Terengganu..

Resepi

Bahan- bahan
Anggaran untuk 6 biji
6 biji lada solok
Basuh dan belah tengah jangan sampai putus

Bahan inti
4 ekor ikan selayang atau sardin
Secawan kelapa muda
5 ulas bawang merah
1 inci halia
1 sudu halba
Gula dan garam secukup rasa
Sedikit asam jawa
1 sudu halba
1/4 cawan santan pekat
Cara membuatnya
Bersihkan ikan. Ambil isinya dan buang tulang 
Tumbuk atau blender hingga ikan hancur seperti nak membuat keropok lekor
Tumbuk kelapa bawang dan halia hingga lumat fan gaulkan kesemua bahan tadi hingga sebati
Sumbat inti yang ditumbuk ke dalam lada yang dibelah tadi
Kukus selama 10 minit
Siap intuk dimakan󾌸

Untuk Resepi Kita

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Titipkanlah Kata Hulurkanlah idea
Kongsi cerita membawa bahagia
persahabatan terjalin kemesraan berputik
walaupun hanya sekadar alam maya

TERIMA KASIH TEMAN!!!!