Benarlah kata punjangga,pengalaman adalah guru terbaik yang tidak pernah ternilai biarpun segunung emas permata mendatang,pengalaman mematangkan dan mendewasakan untuk teguh berdiri dan lebih berhati-hati agar tidak jatuh sekali lagi.Hidup ini tidak bermakna tanpa cabaran bukan?

Blog ini tercatat segala rahsia hati.Catatan yang sarat dengan pengalaman,kasih sayang,suka duka kehidupan ,pengetahuan dan erti kehidupan seorang guru.

Cerita suka dukaku ku kongsikan ...


Nie Lagi Citernya

Sesekali kita renung,hamparan dunia ,melalui bijaksana,mewahnya pemberian-Nya,hanya kita sering lupa,mengucap rasa syukur pada-Nya. Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Tak kira sepanjang atau sependek mana catatan ini pun, yang penting isi di dalamnya..dibaca, difahami dan diambil ikhtibar dan pengajaran daripadanya
Ilham dan ilmu itu milik Allah,seolah-olah dipinjamkan sahaja insan kerdil seperti saya. Saya bagaika bermimpi kerana dapat meninggalkan catatan ini kepada kalian yang membaca ...

Nak Royak Sikit

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE darihttp://kenangansilam-ita.blogspot.com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih dari http://kenangansilam-ita.blogspot.com

Terima Kasih seharum kasturi...semoga berkunjung lagi..


Khamis, 6 November 2014

Resepi Solok Lada Terengganu

Solok lada Terengganu..
Resepi
Bahan- bahan
Anggaran untuk 6 biji
6 biji lada solok
Basuh dan belah tengah jangan sampai putus

Bahan inti

4 ekor ikan selayang atau sardin
Secawan kelapa muda
5 ulas bawang merah
1 inci halia
1 sudu halba
Gula dan garam secukup rasa
Sedikit asam jawa
1 sudu halba
1/4 cawan santan pekat

Cara membuatnya

Bersihkan ikan. Ambil isinya dan buang tulang
Tumbuk atau blender hingga ikan hancur seperti nak membuat keropok lekor
Tumbuk kelapa bawang dan halia hingga lumat fan gaulkan kesemua bahan tadi hingga sebati
Sumbat inti yang ditumbuk ke dalam lada yang dibelah tadi
Kukus selama 10 minit
Siap intuk dimakan
Untuk Resepi Kita
Solok lada Terengganu..

Resepi

Bahan- bahan
Anggaran untuk 6 biji
6 biji lada solok
Basuh dan belah tengah jangan sampai putus

Bahan inti
4 ekor ikan selayang atau sardin
Secawan kelapa muda
5 ulas bawang merah
1 inci halia
1 sudu halba
Gula dan garam secukup rasa
Sedikit asam jawa
1 sudu halba
1/4 cawan santan pekat
Cara membuatnya
Bersihkan ikan. Ambil isinya dan buang tulang 
Tumbuk atau blender hingga ikan hancur seperti nak membuat keropok lekor
Tumbuk kelapa bawang dan halia hingga lumat fan gaulkan kesemua bahan tadi hingga sebati
Sumbat inti yang ditumbuk ke dalam lada yang dibelah tadi
Kukus selama 10 minit
Siap intuk dimakan󾌸

Untuk Resepi Kita

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Titipkanlah Kata Hulurkanlah idea
Kongsi cerita membawa bahagia
persahabatan terjalin kemesraan berputik
walaupun hanya sekadar alam maya

TERIMA KASIH TEMAN!!!!