Terima Kasih Atas Kunjungan

Khamis, 1 Jun 2017

Resepi Laksam Terengganu

JResepi
Laksam
Satu plastik tepung beras (sy gn cap teratai)
5 gelas air suam atau 1900ml
2sdb tpg gandum
cara penyediaan:-
Campurkan semua bahan di atas...Kacau sebati...sediakan loyang@ape2 bekas untuk mengukus..letak loyang dlm periuk kukusan ..sapu minyak...tuang 3senduk adunan
kukus 3@5minit gitu...dengan api  yang besar..
**tanda masak...kulit nmpk gelembung..boleh angkat dah
#jangan sapu minyak pada loyang terlalu kerap nanti kulit laksam jadi berminyak
#hanya 2x je sapu minyak...
Kuah Laksam
11biji bwg merah**
1 batang serai( dikisar)
Belacan**
4keping asam gelugor
9ekor ikan selayang(rebus dgn asam gelugor 3keping+garam)
Santan 1biji
Garam,gula,aji no
1 biji limau nipis
Cara2
-Kisar bhn bertanda ** dan tuang dlm periuk
-Kisar isi ikan(perisi isi dulu.. asingkan tulang ikan)
-Kisar tulang ikan
-Bhn2 tadi campur dgn santan, baru nyalakan dapur gas
-Lps tu baru masukkan ,asam gelugor,garam,gula,,aji no.limau nipis
-Kacau sentiasa sehingga mendidih
-Siap
#seeloknye kisar bahan-bahan  di atas dengan santan, bagi mengelakkan kuah cair...
Bahan sambal
Cili kecil
Cili besar
Garam
Sedikit air masak
Diblender semuanya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Titipkanlah Kata Hulurkanlah idea
Kongsi cerita membawa bahagia
persahabatan terjalin kemesraan berputik
walaupun hanya sekadar alam maya

TERIMA KASIH TEMAN!!!!