Benarlah kata punjangga,pengalaman adalah guru terbaik yang tidak pernah ternilai biarpun segunung emas permata mendatang,pengalaman mematangkan dan mendewasakan untuk teguh berdiri dan lebih berhati-hati agar tidak jatuh sekali lagi.Hidup ini tidak bermakna tanpa cabaran bukan?

Blog ini tercatat segala rahsia hati.Catatan yang sarat dengan pengalaman,kasih sayang,suka duka kehidupan ,pengetahuan dan erti kehidupan seorang guru.

Cerita suka dukaku ku kongsikan ...


Terima Kasih Atas Kunjungan

Pengikut

Nak Royak Sikit

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE darihttp://kenangansilam-ita.blogspot.com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih dari http://kenangansilam-ita.blogspot.com

Terima Kasih seharum kasturi...semoga berkunjung lagi..


Ilham dan ilmu itu milik Allah,seolah-olah dipinjamkan sahaja insan kerdil seperti saya. Saya bagaika bermimpi kerana dapat meninggalkan catatan ini kepada kalian yang membaca ...

Nie Lagi Citernya

Sesekali kita renung,hamparan dunia ,melalui bijaksana,mewahnya pemberian-Nya,hanya kita sering lupa,mengucap rasa syukur pada-Nya. Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Tak kira sepanjang atau sependek mana catatan ini pun, yang penting isi di dalamnya..dibaca, difahami dan diambil ikhtibar dan pengajaran daripadanya

Ahad, 21 September 2014

Resepi Donut Gebu





Siap satu menu donut gebu

Resepi

3 cawan tepung gandum
1 cawan air suam kuku
2 sudu besar mentega
5 sudu besar gula pasir
3 sudu besar susu pekat manis
1 paket yis jenama mauripan
1 biji telur

Caranya
Cairkan mentega dan ketepikan
Gula dan susu disatukan dalam air suam.kacau sehingga larut.masukkan yis kacau lagi.biarkan selama 10 minit
Pukul telur sedikit dan campurkan bersama mentega cair tadi
Masukkan campuran yis ke dalam mangkum yang diisi tepung
Gaul sebati dengan senduk kayu dan masukkan kedalam oven yang telah dipanaskan seketika.tujuannya yis cepat mengembang.
Banyakkan tepung di tangan .bulatkan dan leperkan adunan dan terap acuan donut.

Sediakan minyak untuk mengoreng
Nampak kekuni gan angkat dan tabur gula caster.

Selamat mencubaikhlas Cikgu Ita

Photo: Siap satu menu donut gebu

Resepi

3 cawan tepung gandum
1 cawan air suam kuku
2 sudu besar mentega
5 sudu besar gula pasir
3 sudu besar susu pekat manis
1 paket yis jenama mauripan
1 biji telur

Caranya
Cairkan mentega dan ketepikan
Gula dan susu disatukan dalam air suam.kacau sehingga larut.masukkan yis kacau lagi.biarkan selama 10 minit
Pukul telur sedikit dan campurkan bersama mentega cair tadi
Masukkan campuran yis ke dalam mangkum yang diisi tepung
Gaul sebati dengan senduk kayu dan masukkan kedalam oven yang telah dipanaskan seketika.tujuannya yis cepat mengembang.
Banyakkan tepung di tangan .bulatkan dan leperkan adunan dan terap acuan donut.

Sediakan minyak untuk mengoreng
Nampak kekuni gan angkat dan tabur gula caster.

Selamat mencubaó¾ £ikhlas Cikgu Ita

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Titipkanlah Kata Hulurkanlah idea
Kongsi cerita membawa bahagia
persahabatan terjalin kemesraan berputik
walaupun hanya sekadar alam maya

TERIMA KASIH TEMAN!!!!

Bekas Anak murid SIF

Bekas Anak murid SIF

Bersama saudara mara

Bersama saudara mara

11 Sept 1998

11 Sept 1998