Benarlah kata punjangga,pengalaman adalah guru terbaik yang tidak pernah ternilai biarpun segunung emas permata mendatang,pengalaman mematangkan dan mendewasakan untuk teguh berdiri dan lebih berhati-hati agar tidak jatuh sekali lagi.Hidup ini tidak bermakna tanpa cabaran bukan?

Blog ini tercatat segala rahsia hati.Catatan yang sarat dengan pengalaman,kasih sayang,suka duka kehidupan ,pengetahuan dan erti kehidupan seorang guru.

Cerita suka dukaku ku kongsikan ...


Nie Lagi Citernya

Sesekali kita renung,hamparan dunia ,melalui bijaksana,mewahnya pemberian-Nya,hanya kita sering lupa,mengucap rasa syukur pada-Nya. Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Tak kira sepanjang atau sependek mana catatan ini pun, yang penting isi di dalamnya..dibaca, difahami dan diambil ikhtibar dan pengajaran daripadanya
Ilham dan ilmu itu milik Allah,seolah-olah dipinjamkan sahaja insan kerdil seperti saya. Saya bagaika bermimpi kerana dapat meninggalkan catatan ini kepada kalian yang membaca ...

Nak Royak Sikit

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE darihttp://kenangansilam-ita.blogspot.com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih dari http://kenangansilam-ita.blogspot.com

Terima Kasih seharum kasturi...semoga berkunjung lagi..


Ahad, 21 September 2014

Ketupat Sotong Terengganu


Ketupat sotong pagi tadi...

Resepi
2 kilo sotong* saiz sederhana dicuci dan dibuang kulit
2 cawan beras pulut ditanak hingga masak dengan secubit garam
Masukkan pulut separuh dalam badan sotong gunakan lidi untuk menutupnya
Kukus sotong yang telah diletak dalam pulut hingga sotong masak

3 cawan santan pekat dicampur dengan 1 cawan air panas
6 ulas bawang merah dan halia di mayang
Sedikit halba
Garam dan gula ikut selera
Masak guna api sederhana..bila hampir masak masukkan sotong yang dikukus tadi seketika kemudian angkat...rasanya mesti ada manis - manis sikit..nak makan dengan nasi atau makan macam tu pun boleh

Yang pasti pukul 5 pagi tadi ketupat ini siao untuk suami bawa ke ofis jamu stafnya makan...alhamdulillah..
Photo: Ketupat sotong pagi tadi...

Resepi
2 kilo sotong* saiz sederhana dicuci dan dibuang kulit
2 cawan beras pulut ditanak hingga masak dengan secubit garam
Masukkan pulut separuh dalam badan sotong gunakan lidi untuk menutupnya
Kukus sotong yang telah diletak dalam pulut hingga sotong masak

3 cawan santan pekat dicampur dengan 1 cawan air panas
6 ulas bawang merah dan halia di mayang
Sedikit halba
Garam dan gula ikut selera
Masak guna api sederhana..bila hampir masak masukkan sotong yang dikukus tadi seketika kemudian angkat...rasanya mesti ada manis - manis sikit..nak makan dengan nasi atau makan macam tu pun boleh
 
Yang pasti pukul 5 pagi tadi ketupat ini siao untuk suami bawa ke ofis jamu stafnya makan...alhamdulillah..
 
 Photo: Ketupat sotong Terengganu

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Titipkanlah Kata Hulurkanlah idea
Kongsi cerita membawa bahagia
persahabatan terjalin kemesraan berputik
walaupun hanya sekadar alam maya

TERIMA KASIH TEMAN!!!!