Benarlah kata punjangga,pengalaman adalah guru terbaik yang tidak pernah ternilai biarpun segunung emas permata mendatang,pengalaman mematangkan dan mendewasakan untuk teguh berdiri dan lebih berhati-hati agar tidak jatuh sekali lagi.Hidup ini tidak bermakna tanpa cabaran bukan?

Blog ini tercatat segala rahsia hati.Catatan yang sarat dengan pengalaman,kasih sayang,suka duka kehidupan ,pengetahuan dan erti kehidupan seorang guru.

Cerita suka dukaku ku kongsikan ...


Terima Kasih Atas Kunjungan

Pengikut

Nak Royak Sikit

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE darihttp://kenangansilam-ita.blogspot.com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih dari http://kenangansilam-ita.blogspot.com

Terima Kasih seharum kasturi...semoga berkunjung lagi..


Ilham dan ilmu itu milik Allah,seolah-olah dipinjamkan sahaja insan kerdil seperti saya. Saya bagaika bermimpi kerana dapat meninggalkan catatan ini kepada kalian yang membaca ...

Nie Lagi Citernya

Sesekali kita renung,hamparan dunia ,melalui bijaksana,mewahnya pemberian-Nya,hanya kita sering lupa,mengucap rasa syukur pada-Nya. Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Tak kira sepanjang atau sependek mana catatan ini pun, yang penting isi di dalamnya..dibaca, difahami dan diambil ikhtibar dan pengajaran daripadanya

Ahad, 21 September 2014

Resepi Sagu Gula Melaka

Sagu gula melaka...

Resepinya
300g sagu dicuci dan ditoskan
2 liter air
2 helai daun pandan disimpul
3/4 camca teh perwarna merah
1 keping nisan atau gula melaka dimasak dengan 11/4 air
1 cawan gula pasir dan daun pandan dimasak bersama gula melaka tadi
1 cawan pati santan dengan 1/4 camca teh garam..satukan dan panadkan sekejap.(simpan dalam peti ais)

Caranya
Didihkan 2 liter air bersama daun oandan dan perwarna merah
Masukkan sagu dan masak dengan api yang sederhana..hingga sagu menjadi jernih
Kacau sentiasa dan tutup api biar kan sagu seketika di dalam periuk
Tuang dan tapis sagu dibawah air paip untuk membuang kanjinya.
Masukkan dalam acuan yang disukai
Dan simpan dalam peti sejuk..tuang santan dan gula melaka apabila hendak dimakan..
Selamat mencubaikhlas dr Cgu Ita

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Titipkanlah Kata Hulurkanlah idea
Kongsi cerita membawa bahagia
persahabatan terjalin kemesraan berputik
walaupun hanya sekadar alam maya

TERIMA KASIH TEMAN!!!!

Bekas Anak murid SIF

Bekas Anak murid SIF

Bersama saudara mara

Bersama saudara mara

11 Sept 1998

11 Sept 1998