Terima Kasih Atas Kunjungan

Ahad, 21 September 2014

Pulut Kuning Kukus


Pulut kuning dengan rendang ayam
Resepi
500 g beras beras pulut
1 keping asam keping
1 inci kunyit hidup tumbuk dan tapis airnya
1 sudu serbuk kunyit
1/2 sudu gula
11/2 cawan santan pekat
1 sudu garam
Cuci beras pulut dan rendam semalaman bersama garam dan asam keping selama 2 jam atau semalaman.
Kukus sehingga naik wap dari tepi periuk
Angkat keluarkan pulut tuangkan santan yang telah digaulkan dengan sedikit garam dan gula.kacau dan masukkan semula dalam periuk pengukus.letakkan sehelai daun pandan.kukus lagi hingga naik wap.
Bila dah masak boleh ditekankan dalam acuan supaya berbentuk..
Kalau nak pulut berkilat masukkan gula setelah api ditutup....ikhlas cgu ita

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Titipkanlah Kata Hulurkanlah idea
Kongsi cerita membawa bahagia
persahabatan terjalin kemesraan berputik
walaupun hanya sekadar alam maya

TERIMA KASIH TEMAN!!!!