Resepi Nasi Ayam
Lauk Ayam
1 ekor ayam
2 inci halia
Bawang merah
Bawang Putih
Bahan perap
Sos tiram
Kicap cair
Kicap manis
Madu
Minyak bijan
Kisah halia dan bawang putih dan bawang merah
Perap ayam dengan bahan kisar selama 30 minit
masuk kan air didalam periuk dan masuk kan ayam
Tunggu hingga separuh masak Angkat dan toskan
Perapkan dengan bahan Perap tadi.
Perapkan dalam 30 minit hingga 1 jam
Nasi ayam
6 cawan beras
6 cawan air rebusan ayam
2 gelak daun pandan
1 Kiub ayam
1 senduk marjerin
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang Putih
1/2 inci halia
Garam
1 sudu susu pekat manis
Rempah. Penulis - cengkih,bunga lawang,buah pelaga,kulit kayu manis
Bersihkan beras dan sejat kan
Gunakan kuali atau terus periuk rice cooker di atas dapur. Masuk kan marjerin tumis bawang halia yang telah dikisar,bahan penumis,daun pandan hingga kekuningan dan naik bau
Masuk kan air rebusan dan Kiub ayam dan susu .masukkan beras
biar mendidih baru letak kan dalam periuk nasi elektrik.
Tabur nasi dengan bawang goreng.
Sambal
5 biji cili besar
5 biji cili halus
5 ulas bawang Putih
1 sudu cuka
1 sudu garam
2 sudu gula
1 senduk air rebusan ayam
Blender kemudian panaskan di atas api hingga hampir pekat
Kicap
Kicap hasil perapan ayam tadi di campurkan dengan 1 senduk air sup masak hingga pekat
Sup
Air rebusan ayam tadi di tambah kan dengan Jeruk kubis,Kiub ayam,garam,sup bunjut adabi.bawang Putih di goreng dan di taburkan di dalam sup.tabur juga daun bawang dan daun sup
Hidangkan salad ,timun dan tomato yang dihiris nipis,
Selamat mencubaikhlas dari cgu Ita
Lauk Ayam
1 ekor ayam
2 inci halia
Bawang merah
Bawang Putih
Bahan perap
Sos tiram
Kicap cair
Kicap manis
Madu
Minyak bijan
Kisah halia dan bawang putih dan bawang merah
Perap ayam dengan bahan kisar selama 30 minit
masuk kan air didalam periuk dan masuk kan ayam
Tunggu hingga separuh masak Angkat dan toskan
Perapkan dengan bahan Perap tadi.
Perapkan dalam 30 minit hingga 1 jam
Nasi ayam
6 cawan beras
6 cawan air rebusan ayam
2 gelak daun pandan
1 Kiub ayam
1 senduk marjerin
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang Putih
1/2 inci halia
Garam
1 sudu susu pekat manis
Rempah. Penulis - cengkih,bunga lawang,buah pelaga,kulit kayu manis
Bersihkan beras dan sejat kan
Gunakan kuali atau terus periuk rice cooker di atas dapur. Masuk kan marjerin tumis bawang halia yang telah dikisar,bahan penumis,daun pandan hingga kekuningan dan naik bau
Masuk kan air rebusan dan Kiub ayam dan susu .masukkan beras
biar mendidih baru letak kan dalam periuk nasi elektrik.
Tabur nasi dengan bawang goreng.
Sambal
5 biji cili besar
5 biji cili halus
5 ulas bawang Putih
1 sudu cuka
1 sudu garam
2 sudu gula
1 senduk air rebusan ayam
Blender kemudian panaskan di atas api hingga hampir pekat
Kicap
Kicap hasil perapan ayam tadi di campurkan dengan 1 senduk air sup masak hingga pekat
Sup
Air rebusan ayam tadi di tambah kan dengan Jeruk kubis,Kiub ayam,garam,sup bunjut adabi.bawang Putih di goreng dan di taburkan di dalam sup.tabur juga daun bawang dan daun sup
Hidangkan salad ,timun dan tomato yang dihiris nipis,
Selamat mencubaikhlas dari cgu Ita
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Titipkanlah Kata Hulurkanlah idea
Kongsi cerita membawa bahagia
persahabatan terjalin kemesraan berputik
walaupun hanya sekadar alam maya
TERIMA KASIH TEMAN!!!!