Benarlah kata punjangga,pengalaman adalah guru terbaik yang tidak pernah ternilai biarpun segunung emas permata mendatang,pengalaman mematangkan dan mendewasakan untuk teguh berdiri dan lebih berhati-hati agar tidak jatuh sekali lagi.Hidup ini tidak bermakna tanpa cabaran bukan?

Blog ini tercatat segala rahsia hati.Catatan yang sarat dengan pengalaman,kasih sayang,suka duka kehidupan ,pengetahuan dan erti kehidupan seorang guru.

Cerita suka dukaku ku kongsikan ...


Terima Kasih Atas Kunjungan

Pengikut

Nak Royak Sikit

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE darihttp://kenangansilam-ita.blogspot.com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih dari http://kenangansilam-ita.blogspot.com

Terima Kasih seharum kasturi...semoga berkunjung lagi..


Ilham dan ilmu itu milik Allah,seolah-olah dipinjamkan sahaja insan kerdil seperti saya. Saya bagaika bermimpi kerana dapat meninggalkan catatan ini kepada kalian yang membaca ...

Nie Lagi Citernya

Sesekali kita renung,hamparan dunia ,melalui bijaksana,mewahnya pemberian-Nya,hanya kita sering lupa,mengucap rasa syukur pada-Nya. Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Tak kira sepanjang atau sependek mana catatan ini pun, yang penting isi di dalamnya..dibaca, difahami dan diambil ikhtibar dan pengajaran daripadanya

Ahad, 21 September 2014

Nasi Ayam Sedap

Resepi  Nasi Ayam

Lauk Ayam
1 ekor ayam
2 inci halia
Bawang merah
Bawang Putih

Bahan perap
Sos tiram
Kicap cair
Kicap manis
Madu
Minyak bijan

Kisah halia dan bawang putih dan bawang merah
Perap ayam dengan bahan kisar selama 30 minit

masuk kan air didalam periuk dan masuk kan ayam
Tunggu hingga separuh masak Angkat dan toskan
Perapkan dengan bahan Perap tadi.
Perapkan dalam 30 minit hingga 1 jam

Nasi ayam
6 cawan beras
6 cawan air rebusan ayam
2 gelak daun pandan
1 Kiub ayam
1 senduk marjerin
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang Putih
1/2 inci halia
Garam
1 sudu susu pekat manis
Rempah. Penulis - cengkih,bunga lawang,buah pelaga,kulit kayu manis

Bersihkan beras dan sejat kan
Gunakan kuali atau terus periuk rice cooker di atas dapur. Masuk kan marjerin tumis bawang halia yang telah dikisar,bahan penumis,daun pandan hingga kekuningan dan naik bau
Masuk kan air rebusan dan Kiub ayam dan susu .masukkan beras

biar mendidih baru letak kan dalam periuk nasi elektrik.
Tabur nasi dengan bawang goreng.

Sambal
5 biji cili besar
5 biji cili halus
5 ulas bawang Putih
1 sudu cuka
1 sudu garam
2 sudu gula
1 senduk air rebusan ayam
Blender kemudian panaskan di atas api hingga hampir pekat

Kicap
Kicap hasil perapan ayam tadi di campurkan dengan 1 senduk air sup masak hingga pekat

Sup
Air rebusan ayam tadi di tambah kan dengan Jeruk kubis,Kiub ayam,garam,sup bunjut adabi.bawang Putih di goreng dan di taburkan di dalam sup.tabur juga daun bawang dan daun sup

Hidangkan salad ,timun dan tomato yang dihiris nipis,
Selamat mencubaikhlas dari cgu Ita 
Photo: Nasi Ayam 
Resepi 

Lauk Ayam
1 ekor ayam
2 inci halia
Bawang merah
Bawang Putih

Bahan perap
Sos tiram
Kicap cair
Kicap manis
Madu 
Minyak bijan

Kisah halia dan bawang putih dan bawang merah
Perap ayam dengan bahan KASar selama 30 minit

masuk kan air didalam periuk dan masuk kan ayam 
Tunggu hingga separuh masak Angkat dan toskan
Perapkan dengan bahan Perap tadi.
 Perapkan dalam 30 minit hingga 1 jam

Nasi ayam
6 cawan beras
6 cawan air rebusan ayam 
2 gelak daun pandan
1 Kiub ayam 
1 senduk marjerin
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang Putih
1/2 inci halia
Garam 
1 sudu susu pekat manis
Rempah. Penulis - cengkih,bunga lawang,buah pelaga,kulit kayu manis

Bersihkan beras dan sejat kan
Gunakan kuali atau terus periuk rice cooker di atas dapur.  Masuk kan  marjerin tumis bawang halia yang telah dikisar,bahan penumis,daun pandan hingga kekuningan dan naik bau
Masuk kan air rebusan dan Kiub ayam dan susu  .masukkan beras 

biar mendidih baru letak kan dalam periuk nasi elektrik.
Tabur nasi dengan bawang goreng.

Sambal
5 biji cili besar
5 biji cili halus
5 ulas bawang Putih
1 sudu cuka
1 sudu garam
2 sudu gula
1 senduk air rebusan ayam
Blender kemudian panaskan di atas api hingga hampir pekat

Kicap
Kicap hasil perapan ayam tadi di campurkan dengan 1 senduk air sup masak hingga pekat

Sup
Air rebusan ayam tadi di tambah kan dengan Jeruk kubis,Kiub ayam,garam,sup bunjut adabi.bawang Putih di goreng dan di taburkan di dalam sup.tabur juga daun bawang dan daun sup

Hidangkan salad ,timun dan tomato yang dihiris nipis,
Selamat mencuba󾌰ikhlas dari cgu Ita untuk Resepi Kita

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Titipkanlah Kata Hulurkanlah idea
Kongsi cerita membawa bahagia
persahabatan terjalin kemesraan berputik
walaupun hanya sekadar alam maya

TERIMA KASIH TEMAN!!!!

Bekas Anak murid SIF

Bekas Anak murid SIF

Bersama saudara mara

Bersama saudara mara

11 Sept 1998

11 Sept 1998