Terima Kasih Atas Kunjungan

Isnin, 22 September 2014

Resepi Pulut Kuning Gulai Ikan Tongkol Terengganu

Resepi
500 g beras beras pulut
1 keping asam keping
1 inci kunyit hidup tumbuk dan tapis airnya
1 sudu serbuk kunyit
1/2 sudu gula
11/2 cawan santan pekat
1 sudu garam
Cuci beras pulut dan rendam semalaman bersama garam dan asam keping selama 2 jam atau semalaman.
Kukus sehingga naik wap dari tepi periuk
Angkat keluarkan pulut tuangkan santan yang telah digaulkan dengan sedikit garam dan gula.kacau dan masukkan semula dalam periuk pengukus.letakkan sehelai daun pandan.kukus lagi hingga naik wap.
Bila dah masak boleh ditekankan dalam acuan supaya berbentuk..
Kalau nak pulut berkilat masukkan gula setelah api ditutup....ikhlas cgu ita




Gulai Ikan Tongkol
1 ekor ikan tongkol dikukus
1 mangkuk santan
10 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1/2 inci halia dikisar
1/2 inci lengkuas dikisar
3 keping asam gelugor
5 sudu cili giling
sedikit cili padi
Garam ,gula melaka.

Caranya
Kacau santan hingga mendidih kemudian masukkan cili giling,bahan-bahan yang dikisar ,rempah dan asam keping kemudian masukkan ikan yang telah dikukus serat cili padi.Biarkan ia mendidih dengan api yang perlahan.
Masukkan garam,gula melaka 
Biarkan kuah itu menjadi pekat






1 ulasan:

  1. tq resepi nasi kunyit cuma bhg gulai ikan tu...rempah tidak disebut..rempah kari ke

    BalasPadam

Titipkanlah Kata Hulurkanlah idea
Kongsi cerita membawa bahagia
persahabatan terjalin kemesraan berputik
walaupun hanya sekadar alam maya

TERIMA KASIH TEMAN!!!!