Terima Kasih Atas Kunjungan

Ahad, 26 Februari 2017

Resepi Nasi dagang Terengganu cara saya

Saya sertakan disini resepi saya nasi dagang terengganu


Image may contain: food

RESEPI NASI DAGANG.
Bahan-bahan untuk Nasi: -
4 cawan beras jasmin
2 cawan air.
3 1/2 cawan santan pekat + sedikit gula dan garam
Daun pandan
1 sudu halba
2 ulas bawang merah
1/2 in halia
Cara cara :
1. Beras dicampur dengan beras pulut di rendam 8 jam atau semalaman (kalau tak sempat 2-4 jam pun ok)
2. Kukus beras selama 20 minit
3. Angkat dan kaut semua nasi ke dalam bekas yang agak besar dan digaulkan dengan separuh air sehingga rata. biar seketika hingga semua air meresap. Masukkan lagi air sehingga meresa. . Biar sekejap
4. Kukus semula selama 20 minit lagi.
5. Sementara itu hiris bawang dan halia halus2. Masukkan di atas nasi dlm kukusan dan juga buah halba.
6. Angkat nasi utk kali kedua dan arunkan dengan santan pekat hingga rata. Santan pekat tu panaskan dulu sekejap di atas apu supaya nadi dagang dapat tahan hingga ke petang.dalam santan tu tambah garam dan gula.mesti manis sikit dan lenaknya agar bila campur dalam nasi terasa lemak dan manis.Tak perlu habiskan jika nasi nampak sudah elok lembutnya. Kukus lagi dalam 5 minit hingga 10 minit.
7. Boleh dihidangkan….
Image may contain: food
RESEPI GULAI IKAN AYA :
Rebus Ikan Aya Hitam bersama beberapa asam keping dan juga garam..
Jangan buang air rebusan
* boleh tambah telur rebus juga.. Ada yang suka makan Nasi Dagang dengan gulai telur rebus
* lebih sedap guna Ikan Aya Hitam dari Ikan Aya Kurik
Bahan-bahan gulai :
1 sudu serbuk ketumbar
2 hiris lengkuas
1 hiris halia
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
3 sudu cili mesin
1 paket rempah gulai adabi (nak sedap tambah lebih)
1 1/2 liter santan
1 batang kulit kayu manis
1 sudu kerisik
4 keping asam keping
1/2 buku kecil gula melaka.
10 biji cili padi
sedikit garam
Cara-cara :
1. Masak Santan sehingga naik minyak.
2. Masukkan semua bahan-bahan serbuk, rempah gulai cili mesin, kulit kayu manis, kerisik, asam keping, dan gula melaka
3. Masak lama, biarkan mendidih. Masukkan sedikit garam sesuai dengan rasa.
4. Masukkan air rebusan ikan tadi dan juga ikan yang di rebus. jangan masukkan asam keping rebusan ikan nanti masam.
5. Biar beberapa minit. Masukkan cili padi
6. Masak sebentar dan boleh dihidang. Pilihan sendiri mahu pekat atau pun tidak.. Kalau mahu pekat masak lama.. Siap!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Titipkanlah Kata Hulurkanlah idea
Kongsi cerita membawa bahagia
persahabatan terjalin kemesraan berputik
walaupun hanya sekadar alam maya

TERIMA KASIH TEMAN!!!!