Benarlah kata punjangga,pengalaman adalah guru terbaik yang tidak pernah ternilai biarpun segunung emas permata mendatang,pengalaman mematangkan dan mendewasakan untuk teguh berdiri dan lebih berhati-hati agar tidak jatuh sekali lagi.Hidup ini tidak bermakna tanpa cabaran bukan?

Blog ini tercatat segala rahsia hati.Catatan yang sarat dengan pengalaman,kasih sayang,suka duka kehidupan ,pengetahuan dan erti kehidupan seorang guru.

Cerita suka dukaku ku kongsikan ...


Nie Lagi Citernya

Sesekali kita renung,hamparan dunia ,melalui bijaksana,mewahnya pemberian-Nya,hanya kita sering lupa,mengucap rasa syukur pada-Nya. Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Tak kira sepanjang atau sependek mana catatan ini pun, yang penting isi di dalamnya..dibaca, difahami dan diambil ikhtibar dan pengajaran daripadanya
Ilham dan ilmu itu milik Allah,seolah-olah dipinjamkan sahaja insan kerdil seperti saya. Saya bagaika bermimpi kerana dapat meninggalkan catatan ini kepada kalian yang membaca ...

Nak Royak Sikit

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE darihttp://kenangansilam-ita.blogspot.com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih dari http://kenangansilam-ita.blogspot.com

Terima Kasih seharum kasturi...semoga berkunjung lagi..


Isnin, 22 Februari 2010

Pantai Batu Rakit Yang Kurindui

f baturakit terengganu 05 10 08 262edcr jpg Sebenarnya seronok jumpa gambar Pantai Batu Rakit kat blog  daripada seseorang yang duk sama kampung.
Permandangan yang di bawah ini sentiasa menghiasi ruang mata..Syahdunya tak sabar nak balik kg...
Dulu setiap petang aktiviti aku jalan-jalan kat tepi pantai tu....sesekali kutulis kata-kata luahan hati walaupun pasti takde orang yang membacanya...
Sunrise at Batu Rakit Beach by SHAZRAL.
 Gambar pantai Batu Rakit diambil dari Shazral photo.Cantik kan pantai kat Batu Rakit ni.

Gambar ni pulak pantai Batu Rakit yang diambil dari sifoo.com..Lihatlah perahu nelayan tu.....Dulu malam-malam duk kat tingkap tengok lampu-lampu yang berkelip .Tengok suasana orang candat sotong...Ada kenangan kat situ.
Nampaknya tak Batu Rakit dalam laut tu...Gambar ni dari plenkongjoran...Batu tu sering menjadi tempat untuk aku tenung lama-lama.Kat pantai ni pulak tempat permainan aku dan juga.....
Dulu kalau tempat lepak suka duk tepi perahu macam ni...Wei ...cantiknya aku kan.(Foto dari foto media .com)
Nie gambar kat pantai Pagar Besi ...Tempat rumah aku sekarang.Yang pasti Batu Rakit tetap abadi di hati.

6 ulasan:

  1. Firstly...sye bangga bile ade insan sekg yg ada blog dan dpt lah kirenya sye kongsi ruangan yang sama utk mengingati atau mengimbau setiap kenangan sye semasa di besarkan di kampung Batu Rakit.Walaupun sye tak mengenali insan yg bernama ita namun kenangannya terlalu dekat dihati.terasa mcm pernah kenal atau jumpa.Sye rasa ita lbh junior dr sye..Takpelah...tak penting itu semua..yg penting sye nk berkongsi cerita ttg gmbr no 4.sye rase btg kayu reput tu pernah jd tempat sye bakar ikan yg dpt dr aktiviti ngail ptg2.ikn 'kerong'keras.Gambar no 5 lak,ia diambil dkt dgn pulau Bidong diwaktu mlm.mmg aktiviti candat sutung paling glamer kt bt rakit.Kerana sye sndri prnh merasainya.skrg pun mesti gian nk g cndat ble tibe musimnya.Skrg ni tak blk kg dh nk candat sutung.pulau kapas jd galang ganti.Foto no 6 lak pemandangan batu rakit dan pasir pantai yg memutih..mmg bt itu tak prnh tenggelam walau musim tengkujuh sekalipun mcm hati ita pd seseorang..pantai tu tmpt ita dan kwn sekampung ita bemain-main sambil mata menjeling pada seseorang...

    BalasPadam
  2. Tq kerana dapat kongsi pengalaman kat sini..Kita samalah merantau dan tinggalkan kg Batu Rakit tu..rasanya tempat permainan kita dari kecil hingga dewasa pastilah tepi pantaikan.Saya ni walaupun dah tinggalkan kg tu tetapi sesekali balk pasti kaki akan pergi juga kat pantai tu walaupun sekali cukuplah.Haha..cam tau je saya lepak kat pantai ..ada ke mata saya ni jeling seseorang...mungkin ada mungkin tak kut..Musim candat sotong tu bukan apa mengingatkan saya pada seseorang...sunyilah wakaf tu kalau musim candat sotong..
    Saya rasa sayapun pernah duduk kat kayu reput tu dulu sambil tgk orang mandi ke dan apa-apa lagi...Kalau ada cerita kongsilah lagi kat sini..Antara kita mungkin ada kenangan yang sama

    BalasPadam
  3. Nak komen gmbr no 3 tu..
    Pastike x de orang yg membaca catatan yang dicoret di gigi air tu? Dulu sye selalu jogging kt tepi pantai.Ada juga tulisan yg tak berapa lawa tp x tau sape yg tulis.Seingat sye le..ada 2/3 org dara pingitan yg selalu sgt lepak kt pantai.mgkn geng2 awok kut.Sepanjang pantai sye jogging dan berbagai ragam org kg sye jupe.Seingat sye la..tulisan tu byk terdpt area setentang dgn batu rakit.Bile smpai kt situ kan larian sye jd slow sbb duk bace tulisan di ats pasir.Klu tak bace slalu tkut disapu dek ombak lak.But I'am not sure lah yg mane satu tuan punya blog nie..Nak kenal leh?

    BalasPadam
  4. Ya k sekampung...agaknya kita kenal tak antara kita ya..Oh..rupanya ada jugak yang baca coretan saya kat pantai tu ya..agak-agak dapat tak ingat balik apa yang saya dah tulis..ingatkan takde orang bacapun tapi memang saya akui suka luahkan apa yang ada dalam perasaan saya masa tu kat situ..yelah masa dulu mana ada lagi hp nak hantar msj kan..susahlah masa tu...saya tulis je kalau orang baca harap dia fahamlah apa yang saya tuliskan...Seingat saya coretan saya ni biasanya kat waktu senja.Sebab bila senja je saya suka ke pantai nak tengok matahari terbenam..Tq ekk kerana baca bloq saya...Pastinya sekampungpun ada kenangan indah kat batu rakit tu kan...

    BalasPadam
  5. assalaimualaikum cikgu,,saya ambil 2 keping picture kat blog cikgu ni untuk di muatkan dalam blog saya,http://terengganutravel-guide.blogspot.com/..ni jenis ambil dulu baru mintak jurus r anak sapa la...kalau cikgu x izin kan saya padam balik pic tu,,apa apa hal email kat saya kalau cikgu x izin kan,kalau izinkan pum email jugak aakulahtu@yahoo.com
    kat facebook pum ada say.tq cikgu

    BalasPadam
  6. ambillah cikgu..saya tak kisah semoga kita sama 2 dapat berkongsi bahan ..

    BalasPadam

Titipkanlah Kata Hulurkanlah idea
Kongsi cerita membawa bahagia
persahabatan terjalin kemesraan berputik
walaupun hanya sekadar alam maya

TERIMA KASIH TEMAN!!!!