Benarlah kata punjangga,pengalaman adalah guru terbaik yang tidak pernah ternilai biarpun segunung emas permata mendatang,pengalaman mematangkan dan mendewasakan untuk teguh berdiri dan lebih berhati-hati agar tidak jatuh sekali lagi.Hidup ini tidak bermakna tanpa cabaran bukan?

Blog ini tercatat segala rahsia hati.Catatan yang sarat dengan pengalaman,kasih sayang,suka duka kehidupan ,pengetahuan dan erti kehidupan seorang guru.

Cerita suka dukaku ku kongsikan ...


Nie Lagi Citernya

Sesekali kita renung,hamparan dunia ,melalui bijaksana,mewahnya pemberian-Nya,hanya kita sering lupa,mengucap rasa syukur pada-Nya. Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Tak kira sepanjang atau sependek mana catatan ini pun, yang penting isi di dalamnya..dibaca, difahami dan diambil ikhtibar dan pengajaran daripadanya
Ilham dan ilmu itu milik Allah,seolah-olah dipinjamkan sahaja insan kerdil seperti saya. Saya bagaika bermimpi kerana dapat meninggalkan catatan ini kepada kalian yang membaca ...

Nak Royak Sikit

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE darihttp://kenangansilam-ita.blogspot.com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih dari http://kenangansilam-ita.blogspot.com

Terima Kasih seharum kasturi...semoga berkunjung lagi..


Rabu, 31 Mei 2017

Resepi Pai Tee

Resepi Pai Tee

Bahan2 :
100g tepung gandum
110g tepung beras
(cap teratai @ 1gajah)
50g tepung jagung
1/2 sudu teh garam
2 biji telur
350ml air
Acuan pie tee

Steps:

1. Pukul telur dalam mangkuk besar (cukup sekadar pukul macam untuk buat telur dadar, tak perlu sampai jadi foam)

2. Masuk semua tepung & garam ke dalam telur tadi sikit demi sikit, gaul sampai rata

3. Tuang air sikit demi sikit dalam adunan sampai sebati

4. Restkan adunan selama sejam

5. Panaskan minyak dalam 3/4 atau 1/2 periuk ( minyak macam untuk deep fried plus api jangan terlalu besar nnti shell akan hangus. Nak cantik pki api kecik but make sure minyak betul2 dah panas)

6. Rendam acuan pai tee dalam minyak yang dah dipanaskan tadi

7. Celup acuan panas ke dalam tepung & terus deep fried smpi shell meregang sendiri dr acuan

8. Tos minyak atas kitchen towel aka tissue. Sejukkan shell before tutup padat dalam tupperware. Siap!

*intinya ikut sukahati, inti mcm popia pun boleh

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Titipkanlah Kata Hulurkanlah idea
Kongsi cerita membawa bahagia
persahabatan terjalin kemesraan berputik
walaupun hanya sekadar alam maya

TERIMA KASIH TEMAN!!!!