Benarlah kata punjangga,pengalaman adalah guru terbaik yang tidak pernah ternilai biarpun segunung emas permata mendatang,pengalaman mematangkan dan mendewasakan untuk teguh berdiri dan lebih berhati-hati agar tidak jatuh sekali lagi.Hidup ini tidak bermakna tanpa cabaran bukan?

Blog ini tercatat segala rahsia hati.Catatan yang sarat dengan pengalaman,kasih sayang,suka duka kehidupan ,pengetahuan dan erti kehidupan seorang guru.

Cerita suka dukaku ku kongsikan ...


Nie Lagi Citernya

Sesekali kita renung,hamparan dunia ,melalui bijaksana,mewahnya pemberian-Nya,hanya kita sering lupa,mengucap rasa syukur pada-Nya. Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Tak kira sepanjang atau sependek mana catatan ini pun, yang penting isi di dalamnya..dibaca, difahami dan diambil ikhtibar dan pengajaran daripadanya
Ilham dan ilmu itu milik Allah,seolah-olah dipinjamkan sahaja insan kerdil seperti saya. Saya bagaika bermimpi kerana dapat meninggalkan catatan ini kepada kalian yang membaca ...

Nak Royak Sikit

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE darihttp://kenangansilam-ita.blogspot.com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih dari http://kenangansilam-ita.blogspot.com

Terima Kasih seharum kasturi...semoga berkunjung lagi..


Rabu, 31 Mei 2017

Resepi Nasi Ayam Special

Resepi Nasi Ayam Special
Bahan-Bahan: Bahan untuk ayam (direbus) : *
* 1 ekor ayam dipotong 8
* 2 ulas bawang putih, ditumbuk halus
* 2 cm halia, ditumbuk halus
* 1 kiub ayam Bahan untuk ayam (diperap) :
*
* 1 sudu besar kicap pekat
* 1 sudu besar sos tiram
* 1 cm halia, ditumbuk halus
* 2 ulas bawang putih, ditumbuk halus
* 1 sudu besar kicap cair
* Sedikit madu untuk sapuan
Bahan untuk nasi:
* 3 cawan beras
* 4 cawan air rebusan ayam
* 2 sudu besar butter
* 1 cm halia ditumbuk halus
* 3 ulas bawang putih ditumbuk halus
* Sedikit garam
* 2 bunga lawang*
* 4 buah pelaga*
* 1 kayu manis*
* 1 batang serai ketuk
* 2 helai daun pandan
* Sedikit kunyit untuk
warna dan aroma Bahan untuk sos:
*
* 5 biji cili merah
* 3 ulas bawang putih
* 2 cm halia
* 1 sudu besar cuka
* 1 sudu teh garam
* 1 sudu teh gula
* 1/2 cawan air rebusan ayam Bahan untuk sup:
*
* Air rebusan ayam
* 1 biji bawang besar, dikisar
* Rempah sup bunjut
* Garam
* Daun sup dan daun
bawang yg dihiris Bahan untuk kuah kicap
: *
* Kuah kicap perapan ayam di atas
* Kicap manis cap kipas udang
* Sedikit garam
* Air rebusan ayamCara Membuat: Cara untuk ayam: *
* Bersihkan ayam, toskan air dan lumurkan dgn 2 ulas bawang putih dan halia yg diketuk.
* Rebus ayam bersama 1 kiub ayam sehingga empuk
.
* Angkat ayam dan perap dengan bahan perap selama 1/2 jam (rujuk bahan perap untuk ayam)
* Kemudian goreng dalam kepanasan api sederhana seketika, angkat dan sapukan dengan madu. Cara untuk memasak nasi:
*
* Basuh beras dan tos air
.
* Panaskan butter lalu tumiskan rempah tumis(*), daun pandan, serai, halia serta bawang putih hingga garing. Masukkan beras dan masak seketika sehingga naik aroma dan bau. Masukkan air rebusan ayam, garam dan kunyit secukupnya. Masak nasi seperti biasa. Cara untuk memasak sup:
*
* Rebus air rebusan ayam bersama rempah sup bunjut, bawang besar, dan masukkan garam secukup rasa. Taburkan dengan bawang goreng dan hirisan daun sup.
Cara untuk memasak sos:
*
* Kisarkan semua bahan di atas.
* Boleh juga dimasak sebentar untuk menaikkan aroma. Cara untuk memasak kuah kicap:
*
* Campurkan semua bahan untuk kicap dan masak seketika. Sejukkan sebelum dihidang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Titipkanlah Kata Hulurkanlah idea
Kongsi cerita membawa bahagia
persahabatan terjalin kemesraan berputik
walaupun hanya sekadar alam maya

TERIMA KASIH TEMAN!!!!