Benarlah kata punjangga,pengalaman adalah guru terbaik yang tidak pernah ternilai biarpun segunung emas permata mendatang,pengalaman mematangkan dan mendewasakan untuk teguh berdiri dan lebih berhati-hati agar tidak jatuh sekali lagi.Hidup ini tidak bermakna tanpa cabaran bukan?

Blog ini tercatat segala rahsia hati.Catatan yang sarat dengan pengalaman,kasih sayang,suka duka kehidupan ,pengetahuan dan erti kehidupan seorang guru.

Cerita suka dukaku ku kongsikan ...


Terima Kasih Atas Kunjungan

Pengikut

Nak Royak Sikit

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE darihttp://kenangansilam-ita.blogspot.com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih dari http://kenangansilam-ita.blogspot.com

Terima Kasih seharum kasturi...semoga berkunjung lagi..


Ilham dan ilmu itu milik Allah,seolah-olah dipinjamkan sahaja insan kerdil seperti saya. Saya bagaika bermimpi kerana dapat meninggalkan catatan ini kepada kalian yang membaca ...

Nie Lagi Citernya

Sesekali kita renung,hamparan dunia ,melalui bijaksana,mewahnya pemberian-Nya,hanya kita sering lupa,mengucap rasa syukur pada-Nya. Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Tak kira sepanjang atau sependek mana catatan ini pun, yang penting isi di dalamnya..dibaca, difahami dan diambil ikhtibar dan pengajaran daripadanya

Ahad, 6 Mac 2011

Teks Pengacara Majlis Pertandingan Pidato


For Whom I m missing lots 
MENGUMUMKAN KETIBAAN ,YANG BERBAHAGIA..........................................................................

tunggu sehingga VVIP duduk di tempat masing-masing.
BISMILLAHHIRRAHMANIRRAHIM
ASSALAMUALAIKUMWARAHMATULLAHHIWABARKAATUH, SELAMAT PAGI DAN SALAM PERPADUAN,SALAM SATU MALAYSIA.

YANG BERBAHAGIA......................................................................................................

YANG BERUSAHA..........................................................................................................
MERANGKAP PENGERUSI JAWATANKUASA INDUK PERTANDINGAN PIDATO PERINGKAT ZON A DAN B NEGERI SARWAK.

YANG BERUSAHA.............................................................................................................
YANG BERUSAHA,ENCIK....................................................,WAKIL PEJABAT PELAJARAN NEGERI SARAWAK MERANGKAP PENYELARAS JAWATANKUASA INDUK PERTANDINGAN PIDATO PERINGKAT ZON A DAN B NEGERI SARAWAK BAGI JABATAN PELAJARAN NEGERI SARAWAK.

YANG DIHORMATI ,KETUA-KETUA PENOLONG PENGARAH, TETAMU-TETAMU KHAS, TETAMU-TETAMU JEMPUTAN ,GURU-GUTU PENGIRING, PESERTA-PESERTA , TUAN-TUAN, PUAN-PUAN SERTA ADIK-ADIK PELAJAR YANG DI KASIHI SEKALIAN.

ALHAMDULILLAH.
BERSYUKUR KITA KE HADRAT ALLAH SWT KERANA DENGAN KEIZINANNYA DAPAT KITA BERSAMA-SAMA  MEMERIAHKAN MAJLIS KITA PADA PAGI INI IAITU
PERTANDINGAN PIDATOPERINGKAT ZON B BAGI NEGERI SARAWAK.
DENGAN KESEMPATAN INI,MAJLIS MENGUCAPKAN SELAMAT DATANG DAN MAJLIS AMAT MENGALU-ALUKAN KEHADIRAN SEKALIAN DI DEWAN .....................................................................


UNTUK MAKLUMAN HADIRIN,PERTANDINGAN PIDATO ......................................,PERINGKAT ZON B INI TELAH MENERIMA SEBANYAK 14 PENYERTAAN DARI SEKOLAH-SEKOLAH DALAM ZON B YANG TERDIRI DARI BAHAGIAN SAMARAHAN, BAHAGIAN SRI AMAN, DAN BAHAGIAN BETONG.


HADIRIN YANG DIHORMATI SEKALIAN.
DENGAN HARAPAN SEMOGA MAJLIS KITA PADA PAGI INI AKAN BERJALAN DENGAN LANCAR DAN AKAN LEBIH DIBERKATI ALLAH SWT,MAJLIS MENJEMPUT ............................................................UNTUK MENGETUAI BACAAN DOA. DENGAN SEGALA HORMATNYA DIPERSILAKAN.

bacaan doa
MAJLIS MERAKAMKAN UCAPAN TERIMA KASIH KEPADA..............................................UNTUK BACAAN  DOA SEBENTAR TADI.

TUAN-TUAN DAN PUAN=PUAN YANG DIHORMATI SEKALIAN,MAJLIS SETERUSNYA MENJEMPUT YANG BERBAHAGIA..........................................................................................UNTYK MENYAMPAIKAN UCAPAN PERASMIAN. DENGAN SEGALA HORMATNYA MAJLIS MEMPERSILAKAN YANG BERBAHAGIA.

ucapan perasmian
TERIMA KASIH DIUCAPKAN KEPADA YANG BERBAHAGIA...........................DI ATAS UCAPAN PERASMIAN SEBENTAR TADI.

SETERUSNYA MAJLIS MENJEMPUT YANG BERUSAHA,......................UNTUK MENYAMPAIKAN CENDERAHATI KEPADA YANG BERBAHAGIA..................................
DIPERSILAKAN.

penyampaian cenderahati

TERIMA KASIH DIUCAPKAN.

MAKA DENGAN INI,RASMILAH SUDAH PERTANDINGAN PIDATO ........................,PERINGKAT ZON B NEGERI SARAWAK.

UNTUK TIDAK MELENGAHKAN MASA MAJLIS AKAN DISERAHKAN KEPADA.............................................SELAKU PENGERUSI PERTANDINGAN PIDATO KITA PADA PAGI INI. DIPERSILAKAN TUAN PENGERUSI.

majlis diserahkan kepada pengerusi pertandingan.

selepas majlis diserahkan semula kepada pengacara majlis
TERIMA KASIH DIUCAPKAN KEPADA PENGERUSI MAJLIS,........................................

HADIRIN YANG DIHORMATI SEKALIAN,SEBENTAR LAGI KITA AKAN DIPERSEMBAHKAN DENGAN NYAYIAN LAGIU-LAGU PATRIOTIK YANG AKAN DIPERSEMBAHKAN OLEH KUMPULAN KOIR ..................................................DUA BUAH LAGU YANG AKAN DISAMPAIKAN IAITU..............................................DAN.......................DIPERSILAKAN.

persembahan koir

TERIMA KASIH DIUCAPKAN KEPADA KUMPULAN KOIR...............................DI BAWAH BIMBINGAN.........................................
SEBAGAI TANDA PENGHARGAAN DAN TERIMA KASIH ,MAJLIS BERBESAR HATI MENJEMPUT YANG BERUSAHA.........................................UNTUK MENYAMPAIKAN CENDERAHATI DARI PIHAK PENGANJUR.DIPERSILAKAN.

DIJEMPUT PENYELARAS PERTANDINGAN PIDATO............................................PERINGKAT ZON A ,DARI JABATAN PELAJARAN NEGERI SARAWAK, ENCIK...................................................

SETERUSNYA CENDERAHATI KEPADA PANEL HAKIM.
DIJEMPUT EN.......................................
                   EN........................................
                   EN.........................................
DAN           EN.........................................

SETERUSNYA PENYAMPAIAN SIJIL SIJIL PENGHARGAAN KEPADA GURU-GURU PENGIRING .
DIJEMPUT(RUJUK SENARAI )

DAN PENYAMPAIAN SIJIL PENYERTAAN KEPADA PARA PESERTA.
MENDAHULUI SENARAI DIJEMPUT (RUJUK LAMPIRAN)

SETERUSNYA DI JEMPUT PEMENANG PERTANDINGAN PIDATO................................
PEMENANG TEMPAT KETIGA DIPERSILAKAN.................................................DARI SEKOLAH..........................................................MEMBAWA PULANG WANG TUNAI RM 500 BERSAMA TROFI  ,SIJIL PENYERTAAN DAN SEBUAH KOMPUTER RIBA.

NAIB JOHAN DIPERSILAKAN ADIK..............................................DARI SEKOLAH.......................................................MEMBAWA PULANG WANG TUNAI SEBANYAK RM 750 BERSAMA TROFI,SIJIL PENYERTAAN.SEBUAH KOMPUTER RIBA PERIBADI DAN SEBUAH KOMPUTER UNTUK PIHAK SEKOLAH.

DAN JOHAN PERTANDINGAN PIDATO................................................TAHUN......................
TELAH DISANDANG OLEH ADIK............................................................DARI SEKOLAH..............................................................MEMBAWA PULANG WANG TUNAI RM1000 BERSAMA TROFI,SIJIL PENYERTAAN,SEBUAH KOMPUTER RIBA.SIMPANAN ASB RM 300.SEBUAH KOMPUTER UNTUK PIHAK SEKOLAH.

TAHNIAH DIUCAPKAN KEPADA PEMENANG DAN TAHNIAH JUGA KEPADA PESERTA-PESERTA YANG TELAH MENGAMBIL BAHAGIAN.TERIMA KASIH DIUCAPKAN KEPADA..................................................................ATAS PENYAMPAIAN HADIAH ITU TADI.


PARA HADIRIN YANG DIHORMATI.
KINI TIBALAH MASANYA KITA KE KEMUNCAK ACARA BAGI MENYAKSIKAN YANG TERBAIK ANTARA YANG BAIK,YANG TERHEBAT DIANTARA YANG HEBAT.JUSTERU ITU,SAMA-SAMALAH KITA SAKSIKAN PERSEMBAHAN PIDATO DARIPADA JUARA KITA.

TERIMA KASIH DIUCAPKAN KEPADA ADIK.................................................JUARA PERTANDINGAN PIDATO................................................................

TUAN-TUAN DAN PUAN-PUAN YANG DIHORMATI.
KITA TELAHPUN BERADA DIPENGHUJUNG MAJLIS.DIKESEMPATAN INI ,MEWAKILI JAWATANKUASA PENGELOLA PERTANDINGAN PIDATO,MEMOHON AMPUN DAN MAAF SEANDAINYA TERDAPAT KEKURANGAN SEPANJANG MAJLIS INI BERLANGSUNG.

SEKIAN TERIMA KASIH. 

20 ulasan:

 1. Assalamualaikum...salam perkenalan...saya ni cikgu dari Kota kinabalu..baru berjinak2 jadi emcee...entah kenapa sekolah saya tu suka lantik aku jd emcee semenjak dua menjak ni padahal aku bukan guru BM..next week jd emcee petandingan tarian prgkt daerah...saya tiada pengalaman..saya ambik teks pengacara pertandingan pidato you..at least boleh jadi panduan utk draf teks dalam pertandingan tu nanti...terima kasih kerana upload contoh teks ni dlm internet...salam dari kejauhan..

  BalasPadam
 2. waalaikumussalam cikgu..kita sebenarnya samalah selalu diberikan tugas sebagi emcee..saya ni cikgu khas je..tapi sejak kebelakangan ni saya dah beralih tugas lak..selalu jadi ketua hias pentas.
  Saya faham kesusahan cikgu..apa yg terbaik cikgu ambillah sbg panduan yg kurang tu adalah kelemahan saya..
  Semoga berjaya cikgu.

  BalasPadam
 3. Salam....saya ambil teks sebagai contoh. Thanks in advance,

  BalasPadam
 4. Saya minta izin copy utk task sy..tqvm,jasamu dikenang..mohon halalkan..

  BalasPadam
  Balasan
  1. Saya doakan segalanya berjalan lancar.

   Padam
 5. Cikgu,
  Saya mohon izin utk copy teks ucapan cgu.bm sy tak fasih sgt cgu.

  BalasPadam
 6. assalamualaikum.. saya nak mintak izin ambil teks ni utk tugasan saya.. mohon halalkan ya...

  BalasPadam
  Balasan
  1. silakan cgu,,semoga segalanya berjalan lancar

   Padam
 7. mohon copy ayat2 di atas,,thanks

  BalasPadam
 8. cikgu saya minta izin guna teks cikgu ye sbg panduan

  BalasPadam
  Balasan
  1. silakan,semoga segalanya berjalan lancar

   Padam
 9. Assalammualaikum..sya mohon izin copy ye cikgu..trima ksih

  BalasPadam
 10. mohon untuk dikongsi...semoga cikgu bertambah rezeki..
  terima kasih..

  BalasPadam
 11. mohon izin saya gunakan teks ini semoga cikgu bertambah rezeki....TQ

  BalasPadam

Titipkanlah Kata Hulurkanlah idea
Kongsi cerita membawa bahagia
persahabatan terjalin kemesraan berputik
walaupun hanya sekadar alam maya

TERIMA KASIH TEMAN!!!!