Benarlah kata punjangga,pengalaman adalah guru terbaik yang tidak pernah ternilai biarpun segunung emas permata mendatang,pengalaman mematangkan dan mendewasakan untuk teguh berdiri dan lebih berhati-hati agar tidak jatuh sekali lagi.Hidup ini tidak bermakna tanpa cabaran bukan?

Blog ini tercatat segala rahsia hati.Catatan yang sarat dengan pengalaman,kasih sayang,suka duka kehidupan ,pengetahuan dan erti kehidupan seorang guru.

Cerita suka dukaku ku kongsikan ...


Terima Kasih Atas Kunjungan

Pengikut

Nak Royak Sikit

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE darihttp://kenangansilam-ita.blogspot.com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih dari http://kenangansilam-ita.blogspot.com

Terima Kasih seharum kasturi...semoga berkunjung lagi..


Ilham dan ilmu itu milik Allah,seolah-olah dipinjamkan sahaja insan kerdil seperti saya. Saya bagaika bermimpi kerana dapat meninggalkan catatan ini kepada kalian yang membaca ...

Nie Lagi Citernya

Sesekali kita renung,hamparan dunia ,melalui bijaksana,mewahnya pemberian-Nya,hanya kita sering lupa,mengucap rasa syukur pada-Nya. Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Tak kira sepanjang atau sependek mana catatan ini pun, yang penting isi di dalamnya..dibaca, difahami dan diambil ikhtibar dan pengajaran daripadanya

Selasa, 5 Januari 2010

Nota Sejarah Ting 1-Bab 2 (sambungan)

Zaman Logam

1.Zaman Logam dipercayai bermula kira-kira 2500 tahun dahulu.Logam gangsa dan besi mula digunakan dalam pembuatan besi untuk menggali ,memburu,menebang,menebas dan sebagainya.

2.Masyarakat Zaman Logam mempunyai adat dan kepercayaan tertentu

3.Kubur kepingan batu dijumpai di Sungai Lang,Selangor.

4.Kegiatan utama mereka berburu,bercucuk tanam,menangkap ikan, menternak binatang dan berdagang.

5.Alat-alat gangsa dipercayai berasal dari Dongson di Vietnam. Gendang dan loceng gangsa digunakan di Pulau jawa Bali, Sumatera dan Negara Thai.

6.Pusat membuat alat-alat gangsa di negara Thai terletak di Ban Chiang.

7.Petempatan utama orang Zaman Logam terletak di
  • Batu Buruk di Terengganu
  • Sungai Lang dan Sungai Langat di Selangor
  • Sungai Tembeling di Pahang
  • Sungai Muar di Johor
  • Sungai Terengganu di Terengganu.
Pelabuhan Awal di Malaysia

1.Pelabuhan-pelabuhan yang terawal di Malaysia terletak di Kuala Selinsing di Perak,Sungain Emas dan Pangkalan Bujang di Kedah,Jenderam Hilir di selangor dan Santubong di Sarawak.

2.Pelabuhan-pelabuhan ini menjadi tumpuan pedagang -pedagang kerana lokasinya di pertengahan jalan perdagangan antara India dan China.
3. Semenanjung Malaysia mempunyai hasil bumi seperti damar,rotan,bijih timah dan emas.

4.Mata wang dalam bentuk kulit siput cowrie digunakan untuk urusan perdagangan.

5.Pedagang India menamakan Semenanjung Malaysia sebagai Suvarnabumi atau Bumi Emas kerana terdapat banyak emas.

6.Ahli geografi Yunani,Ptolemy menamakan Semenanjung Malaysia sebagai Golden cheronese yang bermaksud Semenanjung Emas.

Untuk PKBP 8(najmi,nazmi rizduan,farah,wanie,sinthia,maxwell,qamarul,arina)belajarlah jangan putus asa...kalian mampu berjaya kalau rajin k...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Titipkanlah Kata Hulurkanlah idea
Kongsi cerita membawa bahagia
persahabatan terjalin kemesraan berputik
walaupun hanya sekadar alam maya

TERIMA KASIH TEMAN!!!!