Jalinan Persahabatan Kita

Benarlah kata punjangga,pengalaman adalah guru terbaik yang tidak pernah ternilai biarpun segunung emas permata mendatang,pengalaman mematangkan dan mendewasakan untuk teguh berdiri dan lebih berhati-hati agar tidak jatuh sekali lagi.Hidup ini tidak bermakna tanpa cabaran bukan?

Blog ini tercatat segala rahsia hati.Catatan yang sarat dengan pengalaman,kasih sayang,suka duka kehidupan ,pengetahuan dan erti kehidupan seorang guru.

Cerita suka dukaku ku kongsikan ...


Nie Lagi Citernya

Sesekali kita renung,hamparan dunia ,melalui bijaksana,mewahnya pemberian-Nya,hanya kita sering lupa,mengucap rasa syukur pada-Nya. Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Tak kira sepanjang atau sependek mana catatan ini pun, yang penting isi di dalamnya..dibaca, difahami dan diambil ikhtibar dan pengajaran daripadanya
Ilham dan ilmu itu milik Allah,seolah-olah dipinjamkan sahaja insan kerdil seperti saya. Saya bagaika bermimpi kerana dapat meninggalkan catatan ini kepada kalian yang membaca ...

Nak Royak Sikit

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE darihttp://kenangansilam-ita.blogspot.com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih dari http://kenangansilam-ita.blogspot.com

Terima Kasih seharum kasturi...semoga berkunjung lagi..


Isnin, 14 November 2016

GULAI AYAM NASI BERLAUK


1 ekor ayam

Bahan Kuah:
6-7 ulas bawang merah
4 hirisan lengkuas
1/2 inci kunyit hidup
1/2 inci halia
3 batang serai ditumbuk
1 sudu kecil cili kering kisar/2 tangkai cili kering
1 keping asam keping
1 kotak santan kotak & air secukupnya
2-3 batang lada hijau solok - lagi sedap
1 batang timun - hiris serong

Garam dan secubit gula

Kisar bawang merah, lengkuas, kunyit dan lada kering  halia hingga hancur   dan tuang terus ke dalam periuk bersama 3 cawan air .

Bila naik bau, masukkan santan, timun dan lada hijau serta asam keping. Kemudian masukkan ayam Masak sehingga kuah sedikit naik minyak. Sesuaikan rasa. Gulai ini lebih sedap jika ada rasa masin dan sedikit manis .

Setelah kuah naik minyak, bolehlah angkat. Hidangkan bersama nasi putih, timun, lada dan juga sambal berlada.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Titipkanlah Kata Hulurkanlah idea
Kongsi cerita membawa bahagia
persahabatan terjalin kemesraan berputik
walaupun hanya sekadar alam maya

TERIMA KASIH TEMAN!!!!