Benarlah kata punjangga,pengalaman adalah guru terbaik yang tidak pernah ternilai biarpun segunung emas permata mendatang,pengalaman mematangkan dan mendewasakan untuk teguh berdiri dan lebih berhati-hati agar tidak jatuh sekali lagi.Hidup ini tidak bermakna tanpa cabaran bukan?

Blog ini tercatat segala rahsia hati.Catatan yang sarat dengan pengalaman,kasih sayang,suka duka kehidupan ,pengetahuan dan erti kehidupan seorang guru.

Cerita suka dukaku ku kongsikan ...


Nie Lagi Citernya

Sesekali kita renung,hamparan dunia ,melalui bijaksana,mewahnya pemberian-Nya,hanya kita sering lupa,mengucap rasa syukur pada-Nya. Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Tak kira sepanjang atau sependek mana catatan ini pun, yang penting isi di dalamnya..dibaca, difahami dan diambil ikhtibar dan pengajaran daripadanya
Ilham dan ilmu itu milik Allah,seolah-olah dipinjamkan sahaja insan kerdil seperti saya. Saya bagaika bermimpi kerana dapat meninggalkan catatan ini kepada kalian yang membaca ...

Nak Royak Sikit

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE darihttp://kenangansilam-ita.blogspot.com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih dari http://kenangansilam-ita.blogspot.com

Terima Kasih seharum kasturi...semoga berkunjung lagi..


Isnin, 19 Oktober 2015

Resepi Bubur Nasi

RESIPI: BUBUR NASI 

Bahan-Bahan diperlukan:

- 1 cawan beras.
- 1 sudu besar minyak masak.
- 1 sudu minyak ikan
- 1sudu minyak bijan
- 1 sudu kecil garam.
- 1 inci halia diketuk.
- 3 ulas bawang putih diketuk.
- 1 dan 1/2 liter air stok ayam atau gunakan 1 kiub stok ayam knorr.

Cara menyediakan:

1. Baruh beras bersih. Toskan. Masukkan 1 sudu besar minyak masak dan garam. Gaulkan rata. Perap selama 1jam.

2. Masak air stok ayam atau air biasa ditambah kiub stok segera, halia , bawang putih. Bila air mendidih masukkan beras dan kacau rata.

3. Rebus beras sehingga hancur butiran nasi dalam api dapur sederhana biasanya mengambil masa 45 minit - 1 jam.  Kacau selalu beras yang sedang masak untuk cepat hancurkan nasi dan jaga kerak tidak wujud.

4. Tambah garam jika perlu, taburkan bawang goreng, hirisan daun bawang, lobak masin dan cili di atas hidangan. makan bersama dengan telur masin atau ikan masin tenggiri. Selamat mencuba.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Titipkanlah Kata Hulurkanlah idea
Kongsi cerita membawa bahagia
persahabatan terjalin kemesraan berputik
walaupun hanya sekadar alam maya

TERIMA KASIH TEMAN!!!!