Benarlah kata punjangga,pengalaman adalah guru terbaik yang tidak pernah ternilai biarpun segunung emas permata mendatang,pengalaman mematangkan dan mendewasakan untuk teguh berdiri dan lebih berhati-hati agar tidak jatuh sekali lagi.Hidup ini tidak bermakna tanpa cabaran bukan?

Blog ini tercatat segala rahsia hati.Catatan yang sarat dengan pengalaman,kasih sayang,suka duka kehidupan ,pengetahuan dan erti kehidupan seorang guru.

Cerita suka dukaku ku kongsikan ...


Nie Lagi Citernya

Sesekali kita renung,hamparan dunia ,melalui bijaksana,mewahnya pemberian-Nya,hanya kita sering lupa,mengucap rasa syukur pada-Nya. Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Tak kira sepanjang atau sependek mana catatan ini pun, yang penting isi di dalamnya..dibaca, difahami dan diambil ikhtibar dan pengajaran daripadanya
Ilham dan ilmu itu milik Allah,seolah-olah dipinjamkan sahaja insan kerdil seperti saya. Saya bagaika bermimpi kerana dapat meninggalkan catatan ini kepada kalian yang membaca ...

Nak Royak Sikit

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE darihttp://kenangansilam-ita.blogspot.com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih dari http://kenangansilam-ita.blogspot.com

Terima Kasih seharum kasturi...semoga berkunjung lagi..


Ahad, 20 September 2015

Resepi Kari Kepala Ikan Merah

BAHAN
kepala ikan merah
2 sudu rempah cap BABaS
2 sudu rempah kari ikan Peladang
1 sudu halba
3 ulas bawang halia..dimayang halus
Sedikit halia..dimayang halus
5 ulas bawang merah..dimayang halus
2 tangkai daun kari
4 biji belimbing buluh
Air
Asam jawa
Gula.garam secukup rasa
2 biji bawang besar
1 biji tomato

Caranya
Tumiskan halba.daun kari dan bawang .halia uang telah dimayang halus.
Masukkan rempah yang sudah dibancuh dengan air.
Masukkan air..ni kari tanpa santan.
Biarkan hampir mendidih masukkan ikan.
Masukkan gula .garam atau serbuk perasa

Tunggu hingga nampak pecah minyak.tutup api dan bolehlah hidangkan..

Inilah salah satu menu tengahari tadi..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Titipkanlah Kata Hulurkanlah idea
Kongsi cerita membawa bahagia
persahabatan terjalin kemesraan berputik
walaupun hanya sekadar alam maya

TERIMA KASIH TEMAN!!!!