Benarlah kata punjangga,pengalaman adalah guru terbaik yang tidak pernah ternilai biarpun segunung emas permata mendatang,pengalaman mematangkan dan mendewasakan untuk teguh berdiri dan lebih berhati-hati agar tidak jatuh sekali lagi.Hidup ini tidak bermakna tanpa cabaran bukan?

Blog ini tercatat segala rahsia hati.Catatan yang sarat dengan pengalaman,kasih sayang,suka duka kehidupan ,pengetahuan dan erti kehidupan seorang guru.

Cerita suka dukaku ku kongsikan ...


Nie Lagi Citernya

Sesekali kita renung,hamparan dunia ,melalui bijaksana,mewahnya pemberian-Nya,hanya kita sering lupa,mengucap rasa syukur pada-Nya. Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Tak kira sepanjang atau sependek mana catatan ini pun, yang penting isi di dalamnya..dibaca, difahami dan diambil ikhtibar dan pengajaran daripadanya
Ilham dan ilmu itu milik Allah,seolah-olah dipinjamkan sahaja insan kerdil seperti saya. Saya bagaika bermimpi kerana dapat meninggalkan catatan ini kepada kalian yang membaca ...

Nak Royak Sikit

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE darihttp://kenangansilam-ita.blogspot.com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih dari http://kenangansilam-ita.blogspot.com

Terima Kasih seharum kasturi...semoga berkunjung lagi..


Jumaat, 13 Februari 2015

Resepi kuih Pena (Makanan Tradisi Pahang)




Sejujurnya ini kali kedua saya mencuba memperlajari kuih ini..Alhamdulillah percubaan kedua hampir menjadi.Dan saya berjanji aka membuatnya lagi.
Terima kasih pada seorang kawan yang memperkenalkan kuih ini pada saya.Sejujurnya kuih ini amat sedap sekali.



Bahan-bahan
2 cawan tepong pulut untuk bintang
i cawan tepung beras
i cawan tepung gandum
1 cawan gula
6 cawan santan
2 biji telor
4 helai daun pandan  dimesin dengan kelapa
sedikit garam

Cara-caranya
kelapa,daun pandan dan telur dimesin atau blander.
dan di perah untuk mendapatkan 6 cawan santan. campurkan tepung,gula dan garam
Masukka santan kacau untuk melarutkan gula

Tepung pulut di bancuh denga sedikit air untuk menjadi doh.bentukka bintang.Daun pisang di sapu minyak dan kukusbintang terlebih dahulu selama 3minit dan kukus lagi selama 5 minit.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Titipkanlah Kata Hulurkanlah idea
Kongsi cerita membawa bahagia
persahabatan terjalin kemesraan berputik
walaupun hanya sekadar alam maya

TERIMA KASIH TEMAN!!!!