Benarlah kata punjangga,pengalaman adalah guru terbaik yang tidak pernah ternilai biarpun segunung emas permata mendatang,pengalaman mematangkan dan mendewasakan untuk teguh berdiri dan lebih berhati-hati agar tidak jatuh sekali lagi.Hidup ini tidak bermakna tanpa cabaran bukan?

Blog ini tercatat segala rahsia hati.Catatan yang sarat dengan pengalaman,kasih sayang,suka duka kehidupan ,pengetahuan dan erti kehidupan seorang guru.

Cerita suka dukaku ku kongsikan ...


Nie Lagi Citernya

Sesekali kita renung,hamparan dunia ,melalui bijaksana,mewahnya pemberian-Nya,hanya kita sering lupa,mengucap rasa syukur pada-Nya. Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Tak kira sepanjang atau sependek mana catatan ini pun, yang penting isi di dalamnya..dibaca, difahami dan diambil ikhtibar dan pengajaran daripadanya
Ilham dan ilmu itu milik Allah,seolah-olah dipinjamkan sahaja insan kerdil seperti saya. Saya bagaika bermimpi kerana dapat meninggalkan catatan ini kepada kalian yang membaca ...

Nak Royak Sikit

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE darihttp://kenangansilam-ita.blogspot.com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih dari http://kenangansilam-ita.blogspot.com

Terima Kasih seharum kasturi...semoga berkunjung lagi..


Sabtu, 15 Mac 2014

Berjaya buat lok Ching

Lok Ching
Bahan
500g ikan Selayang dikisar lumut
100g tepung ubi kayu
1biji bawang besar- dikisar
1sudu besar garam
1/3serbuk perasa

Cara memasak
Kisarkan isi ikan bersama bawang besar hingga lumat
Tuangkan dalam bekas gaul kan bersam tepung ubi garam dan serbuk perasa
Gaul kan hingga sebati dan bulat2kan menjadi bebola kecil
Panaskan minyak dan goreng sekejap
Cucuk pada lidi dan bakar.

Sos manis
4 ulas bawang putih
1sudu besar tepung ubi dibancuh dengan 2 cawan air
4sudu makan gula
1/2sudu garam

Sedikit serbuk perasa 
Sedikit pewarna merah

Cara memasak
Tuliskan bawang putih tanpa minyak hingga kekuningan
Masukkan air
Masukkan gula,garam,serbuk perasa dan pewarna merah.warna merah sedikit je


Try .cuba. Test ya...


2 ulasan:

  1. First time tgk ni..macam menarik.Teringin nak mencubanya nanti.Ada pencicahnya ke Lok Ching ni?

    BalasPadam

Titipkanlah Kata Hulurkanlah idea
Kongsi cerita membawa bahagia
persahabatan terjalin kemesraan berputik
walaupun hanya sekadar alam maya

TERIMA KASIH TEMAN!!!!