Benarlah kata punjangga,pengalaman adalah guru terbaik yang tidak pernah ternilai biarpun segunung emas permata mendatang,pengalaman mematangkan dan mendewasakan untuk teguh berdiri dan lebih berhati-hati agar tidak jatuh sekali lagi.Hidup ini tidak bermakna tanpa cabaran bukan?

Blog ini tercatat segala rahsia hati.Catatan yang sarat dengan pengalaman,kasih sayang,suka duka kehidupan ,pengetahuan dan erti kehidupan seorang guru.

Cerita suka dukaku ku kongsikan ...


Nie Lagi Citernya

Sesekali kita renung,hamparan dunia ,melalui bijaksana,mewahnya pemberian-Nya,hanya kita sering lupa,mengucap rasa syukur pada-Nya. Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Tak kira sepanjang atau sependek mana catatan ini pun, yang penting isi di dalamnya..dibaca, difahami dan diambil ikhtibar dan pengajaran daripadanya
Ilham dan ilmu itu milik Allah,seolah-olah dipinjamkan sahaja insan kerdil seperti saya. Saya bagaika bermimpi kerana dapat meninggalkan catatan ini kepada kalian yang membaca ...

Nak Royak Sikit

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE darihttp://kenangansilam-ita.blogspot.com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih dari http://kenangansilam-ita.blogspot.com

Terima Kasih seharum kasturi...semoga berkunjung lagi..


Ahad, 18 Ogos 2013

Resepi Kerepek Seaweed (Pertama Kali Mencuba)

Sejujurnya sejak duduk kat Kuchinglah saya  mengetahui benda alah ni..memang sebelum ni langsung tidak mengenali.Rupanya kerepek ini sangatlah sedap dan yang pentingnya lagi buat dia sangat senang..bila lihat anak-anak rupanya suka begitu dengan en suami saya ni...
Menjadi rupanya ..tak rugi duduk kat saraawak ni banyak ilmu yang dipeolehi...
Jomlah cuba...kalau dah rasa pasti nak lagi..
 Inilah rupa seaweed
Kulit popia 
 Terlebih sapu telurlah pulak

 Seaweed



 Anak dara ni yang sama membantu dan sorang tu tukang menyibuk
Potongkan jadi kecil .Potongan sukahati...
 Goreng dengan kepanasan yang sederhana
Siap untuk di makan..

Di bawah ini saya kongsikan resepinya..

Bahan-Bahan
kulit popia
seaweed
serbuk lada sulah(kalau taknak letakpun tak apa)
 telur

Caranya:
1. Pukul telur dengan serbuk perasa sehingga sebati. Ini diguna sebagai pelekat kulit popia nanti'
2. Sediakan kulit popia, sapukan telur yang telah dicampur perasa dengan menggunakan berus atau sudu
3. Susunkan seaweed dan sapukan sekali lagi telur dan lekatkan dengan sehelai kulit popia seperti dalam gambar di atas.
4. Setelah itu guntingkan kecil-kecil dan goreng.

  sedia untuk di makan.
-Anak Pantai-


9 ulasan:

  1. tumpang tanya sis..kat mana sya bleh dapatkan seaweed tu yea

    BalasPadam
    Balasan
    1. di pasaraya2 bahagian sagu biji, asam keping ,keropok keping...dan sewaktu dgn nya..kalu kat Sarawak ni saya beli kat choice

      Padam
  2. Salam kak.. serbuk perasa apa yang paling sedap nk taruk dalam telur tu? Cukup rasa atau ajinomoto?.sy pernah makan kerepek ni, tapi rasa mcam ikan bilis perasanye.ada idea?

    BalasPadam
  3. Saya Hanya letak serbuk lada sulah Sahaja sebab sewed tu mmg dah masin

    BalasPadam
  4. asalam kak. kulit popia tu jenama ape ye?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya pakai yang plastik warna biru...mungkin orang lain suka warna lain

      Padam
  5. Akak pakai seaweed brand ape ye?

    BalasPadam

Titipkanlah Kata Hulurkanlah idea
Kongsi cerita membawa bahagia
persahabatan terjalin kemesraan berputik
walaupun hanya sekadar alam maya

TERIMA KASIH TEMAN!!!!