Benarlah kata punjangga,pengalaman adalah guru terbaik yang tidak pernah ternilai biarpun segunung emas permata mendatang,pengalaman mematangkan dan mendewasakan untuk teguh berdiri dan lebih berhati-hati agar tidak jatuh sekali lagi.Hidup ini tidak bermakna tanpa cabaran bukan?

Blog ini tercatat segala rahsia hati.Catatan yang sarat dengan pengalaman,kasih sayang,suka duka kehidupan ,pengetahuan dan erti kehidupan seorang guru.

Cerita suka dukaku ku kongsikan ...


Terima Kasih Atas Kunjungan

Pengikut

Nak Royak Sikit

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE darihttp://kenangansilam-ita.blogspot.com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih dari http://kenangansilam-ita.blogspot.com

Terima Kasih seharum kasturi...semoga berkunjung lagi..


Ilham dan ilmu itu milik Allah,seolah-olah dipinjamkan sahaja insan kerdil seperti saya. Saya bagaika bermimpi kerana dapat meninggalkan catatan ini kepada kalian yang membaca ...

Nie Lagi Citernya

Sesekali kita renung,hamparan dunia ,melalui bijaksana,mewahnya pemberian-Nya,hanya kita sering lupa,mengucap rasa syukur pada-Nya. Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Tak kira sepanjang atau sependek mana catatan ini pun, yang penting isi di dalamnya..dibaca, difahami dan diambil ikhtibar dan pengajaran daripadanya

Isnin, 1 November 2010

KERTAS KERJA PROGRAM KEUSAHAWANAN PPKI SMK DEMAK BARU


-->
KERTAS KERJA PELAKSANAAN PENDIDIKAN KEUSAHAWANAN DI PPKI SMK DEMAK BARU 2011
PENGENALAN


Selaras dengan Falsafah Pendidikan Kebangsaan bagi melahirkan insan yang seimbang dari segi intelek, rohani, emosi dan jasmani, kurikulum Pendidikan Khas juga turut digubal bagi melahirkan pelajar2 Pendidikan Khas yang mampu membawa dimensi baru dalam dunia pendidikan. Menyedari hakikat tentang keperluan pendidikan dan pembelajaran bagi pelajar-pelajar Pendidikan Khas ini, pelbagai program telah disusun atur sebagai langkah utuk mencapai matlamat di atas.
Penyertaaan pelajar khas sama ada secara langsung atau tidak langsung di dalam atau di luar sekolah merupakan intipati di dalam dunia Pendidikan Khas yang perlu didedahkan kepada pelajar. Sehubungan dengan itu, satu projek Keusahawanan telah dirangka bagi mencapai tujuan di atas. Ia merupakan titik tolak bagi melahirkan pelajar khas yang berupaya berdikari, mampu merancang dan seterusnya dapat mengaplikasikan kemahiran  di dalam menguruskan kehidupan.

PROGRAM KEUSAHAWANAN
Salah satu aktiviti pembelajaran untuk murid-murid Pendidikan Khas adalah berbentuk program pembelajaran di luar kelas. Ini kerana, murid-murid diberi pendedahan dan melihat sendiri apa yang berlaku di sekitar mereka. Antara program luar yang dirancang adalah aktiviti keusahawanan. Ia merupakan satu program percubaan untuk membantu meningkatkan potensi diri murid-murid dari segi fizikal dan kognitif.
Keusahawanan merupakan bidang kerjaya yang sangat penting di negara ini.Menyedari kepentingan pendidikan keusahawanan untuk membekalkan pelajar dengan peluang dan potensi untuk memilih kerjaya sebagai usahawan,Kementerian Pendidikan Malaysia telah menunjukkan komitmen mereka terhadap pelaksanaannya.Komponen Keusahawanan telah diperkenalkan dalam subjek Kemahiran HIdup Bersepadu di Sekolah Menengah Rendah.Berdasarkan usaha tersebut Pendidikan Khas SMK Demak Baru ingin membudayakan keusahawanan di kalangan pelajar khas .Pembudayaan keusahawanan terus diterapkan melalui mata pelajaran Kemahiran Hidup Bersepadu bermula 2011.
MATLAMAT
Matlamat pendidikan keusahawanan sekolah ialah untuk membentuk pelajar khas sebagai pencipta kerja yang berpotensi dan bukan sebagai sebagai pencari kerja.Bekerja sendiri dan memiliki perniagaan adalah satu obsyen yang realistik untuk pelajar Khas yang mempunyai kemahiran vokasional dan teknikal.
Matlamat program ini adalah untuk member pendekatan berkaitan kepimpinan,disiplin dan kemahiran pengurusan yang perlu ada dalam diri para pelajar Pendidikan Khas.Ia bertujuan untuk meningkatkan keyakinan diri dan ketajaman mental serta ketahanan fizikal setiap pelajar.Aktiviti ,produk dan modul yang disusun di dalam program ini adalah bertujuan untuk menonjolkan bakat dan kemahiran para pelajar khas dalam menempuh cabaran globalisasi yang bakal mendatang.

OBJEKTIF
a.       Membolehkan pelajar khas menjalankan kerja buat sendiri,menyenggara dan membaik pulih mudah dan menyedari potensi kea rah keusahawanan.
b.      Meluaskan pemahaman dan mengamalkan prinsip asas perniagaan dan keusahawanan supaya boleh bertindak sebagai seorang pengguna atau pengeluar yang sejajar dengan nilai etika perniagaan.
c.       Memupuk sifat kreatif ,inovatif ,suka berusaha ,jujur,bekerjasama dan mengamalkan cara kerja yang bersistem ,tabiat kerja yang selamat,sihat dan bertanggungjawab.
d.      Memberi peluang kepada pelajar khas untuk merasai pengalaman berniaga.
e.       Memberi peluang kepada pelajar khas untuk berinteraksi dengan pelajar perdana,masyarakat dan sebagainya.
f.         Memupuk, menyemai dan melahirkan budaya keusahawanan di kalangan pelajar-pelajar khas.
 1. Melatih pelajar-pelajar khas dalam bidang perniagaan secara amali.
 2. Memberi pendedahan peringkat awal kepada pelajar-pelajar  khas tentang pelbagai cabaran dan persaingan dalam dunia perniagaan.
 3. Meningkatkan ilmu pengetahuan dalam pengurusan perniagaan dan melatih mengamalkan nilai-nilai etika dan perniagaan.
 4. Melahirkan usahawan dari PPKI SMK Demak Baru yang berkualiti dan berdaya maju menjelang tahun 2020.


TARIKH PERLAKSANAAN
Bermula Jan 2011

TEMPAT
Tempat yang telah dipilih untuk aktiviti ini adalah kelas PKBP 6 kerana kedudukannya yang strategik untuk pelajar khas dan pelajar perdana.Kelas ini dipilih juga kerana tempat yang terbuka dan sesuai untuk aktiviti yang akan dijalankan.
KUMPULAN SASARAN
Keperluan  sasaran iaitu pelajar Pendidikan Khas yang telah menduduki Peperiksaan Penilaian Menengah Rendah.(PMR).Mereka ini yang akan menguruskan bilik yang dikhas untuk aktiviti jual beli dengan dibantu oleh seorang guru.
SASARAN JUALAN
Pelajar Pendidikan Khas,Pelajar Aliran Perdana ,Guru Khas serta para pelawat dari sekolah-sekolah yang lain.

PRODUK JUALAN DAN RASIONAL
Antara produk jualan yang bakal dipamerkan dan dijual ialah:
a)      Kraftangan hasil pelajar khas
b)      Lukisan hasil pelajar khas
c)       Hasil jahitan dan anyaman(sarung bantal,sarung bakul sampah,tuala,bakul)
d)      Hasil Masakan
e)      Hasil Pertanian
f)       Barang makanan ringan seperti keropok,kerepek yang dibuat sendiri atau yang dibeli secara borong dan dibungkus semula oleh pelajar khas.
g)      Mesin fotostat.
Rasional jualan produk yang disebutkan adalah untuk membuktikan kepada masyarakat yang para pelajar khas mampu bersaing dalam menghasilkan produk dan mampu untuk menampung keperluan diri sendiri kelak.Semua keuntungan hasil dari jualan ini juga akan digunakan untuk menampung pembelian alatan pelajar dan keperluan para pelajar khas.

KEPERLUAN LOGISTIK
a) Meja
b) Rak
c) Mesin kira
d) Buku kira-kira
e) Papan Putih

PELAN PERLAKSANAAN STRATEGI
Bagi memastikan perlaksanaan mengikut perancangan sebuah jawatankuasa kerja telah dilantik untuk menjayakan program ini.

JAWATANKUASA KERJA PROGRAM KEUSAHAWANAN
PROGRAM PENDIDIKAN KHAS INTEGRASI
SMK DEMAK BARU.
Pengerusi :
 En Ramli Bin Hj Hasbi
Naib Pengerusi:
En Jamal Shukuri Bolhassan
Setiausaha: Pn Norzita Mohamed
Bendahari : Cik Khadijah Zolfeley
AJK
Pn. Dayang Hasimah Awang Madian (Guru PPKI)
Cik Nillip (PPM PPKI)
Zul Helmi Majeni (Murid PPKI)
Maxwell AK Aping (Murid PPKI)
Awang Muhamad Izudin (Murid PPKI)
Kristie Umi Bt Raya (Murid PPKI)
Abdul Mukmin (Murid PPKI)
Nur fazilah  (Murid PPKI)
JADUAL PROGRAM/MASA
 1. Setiap hari  waktu persekolahan (8.20-9.00/9.30-10.10)
LATAR BELAKANG PROGRAM KEUSAHAWANAN
Pelaksanaan program dibuat melalui dua pendekatan iaitu latihan dalam kelas dan latihan praktikal yang dijalankan di sekolah seperti di koperasi.
1. Latihan Dalam Kelas
Program akan dikendalikan pada dua peringkat iaitu program pengenalan/Asas Keusahawanan yang dijalankan pada awal tahun dan program pengukuhan dan penilaian yang dibuat pada akhir tahun.
Modul 1 : Program Pengenalan/Asas Keusahawanan
Pendedahan secara teori dan latihan akan diberikan melalui modul-modul yang telah dibina khas untuk program ini iaitu;
i) Mengenali Dunia Keusahawanan
Sesi Perkongsian Pengalaman dengan usahawan-usahawan yang terpilih bagi menarik minat murid-murid dalam bidang keusahawanan.
ii) Kepimpinan dan “Teamwork”
Aktiviti berkumpulan tertumpu kepada membina kekuatan kumpulan dan kepimpinan.
iii) Asas Kewangan dan Pemasaran
Melalui program ini murid-murid didedahkan dengan konsep tentang asas kewangan; modal, perbelanjaan dan pendapatan.
Melalui program ini juga mereka dikehendaki membuat latihan ‘role play’ berkaitan aktiviti pengurusan kewangan dan aktiviti jualan
Murid-murid akan diberi bimbingan me1alui sesi perbincangan, bengkel, permainan perniagaan dan latihan keusahawanan untuk mengukur sejauh mana kefahaman murid-murid mengenai konsep keusahawanan yang disampaikan. Segala aktiviti murid-murid akan dinilai dan diberikan markah.
Modul 2 : Program Pengukuhan Dan Penilaian
Di peringkat ini, murid-murid akan diberi latihan lanjutan keusahawanan secara berkumpulan dan membuat persembahan perniagaan dan menjalani program berbentuk “role play” dan “Business Games” dengan melakonkan watak berkaitan dengan keusahawanan dan Pengurusan Perniagaan. Melalui aktiviti ini juga murid-murid akan dinilai penglibatan mereka secara berkumpulan.
PERBINCANGAN DAN IMPLIKASI SEKIRANYA DIJALANKAN.
a)      Bersesuaian dengan misi dan visi PPKI SMK Demak Baru iaitu yang menitikberatkan kemahiran ke arah berdikari.Adalah amat wajar program keusahawanan ini dimulakan.
b)      Berdasarkan ketidakupayaan pelajar menguasai bidang akademik adalah amat wajar memupuk kesedaran dan persediaan memilih keusahawanan sebagai satu alternatif  kepada kerjaya mereka pada masa hadapan.
c)       PPKI SMK Demak Baru akan menjadi perintis kepada semua sekolah yang ada di bahagian Kuching kursusnya.

d)      Mengambil pandangan daripada ramai pengkaji tentang keperluan komponen keusahawan untuk para pelajar khas tidak dapat disangkal lagi.Human (1988) umpamanya menyarankan agar latihan keusahawanan perlu untuk memberi pendedahan kepada para pelajar semasa usia masih muda.Sexton dan Kasarda (1992)berpendapat para pelajar memerlukan kefahaman konsep yang berkaitan dengan keusahawanan serta penerapan ilmu pengetahuan perniagaan merentasi bidang lain agar dapat mengenal pasti bakat yang ada serta merangsang kemahiran  dan perubahan sikap.Meyer (1992) menyarankan adalah sesuatu yang bijak untuk melatih atau menyediakan pelajar khas untuk proses keusahawanan kerana apabila mereka tamat persekolahan nanti ,minat untuk memulakan perniagaan akan wujud.

e)      Menerusi program ini diharap dapat membantu pelajar khas menukar corak pemikiran minda mereka dalam bekerja makan gaji,mengharapkan bantuan kerajaan dan menangih simpati kepada pemikiran uasahawan yang berjaya yang mampu bersaing dengan insan biasa.

f)       Program ini perlu dilaksanakan kerana ia adalah penting dan merupakan satu aktiviti pembelajaran yang menarik kerana hampir keseluruhan pelajar khas mempunyai kekurangan dari segi  kemahiran dan peluang untuk melakukan aktiviti jualan hasil ciptaan mereka. Tambahan lagi, hasil tangan murid-murid ini adalah hasil dari pembelajaran mereka dalam mata pelajaran Pendidikan Seni,Kemahiran Hidup (Masakan /Jahitan/Pertanian). Apabila hasil tangan ini dijual, murid-murid akan mendapat kesedaran tentang kepentingan dan kaitan mata pelajaran Pendidikan Seni dalam kehidupan sebenar. Semasa menjalankan program ini, murid-murid juga akan menyedari kepentingan penggunaan mata pelajaran Matematik semasa proses jual beli dijalankan.


RUMUSAN
Diharapkan program ini dapat menambahkan pengalaman dan ilmu pengetahuan di samping menimbulkan semangat yang lebih gigih untuk memajukan mereka.Semoga program ini dapat dijalankan dengan jayanya dengan sokongan padu pihak pengurusan terutamanya dari segi kewangan,masa serta sokongan daripada guru-guru khas .Dengan adanya sokongan ini dapat memberikan gambaran yang positif terhadap keupayaan pelajar khas ini.Selain daripada itu,ia juga merupakan salah satu cara yang terbaik yang dapat guru-guru lakukan khas untuk pelajar yang kurang upaya ini.

Disediakan oleh:                                                                                Disemak oleh:

....................................                                                                  ..............................................
(NORZITA MOHAMED)

28 ulasan:

 1. Assalamualaikum cikgu Norzita,

  mohon share kertas kerja ni ya. terima kasih.

  BalasPadam
  Balasan
  1. ambillah mmg niat untuk berkogsi idea...selamat maju jaya cikgu

   Padam
 2. seorang guru yang amat dedikasi. Tahniah dan terima kasih atas perkongsian bahan dan idea yang sangat bernilai untuk mereka yang masih dahagakan ilmu. May God bless you n you family.

  BalasPadam
  Balasan
  1. terima kasih cikgu...:)...rezeki saya kerana adanya mereka..semoga Allah sentiasa memberkati cikgu juga..

   Padam
 3. Salam cikgu...mohon share...moga Allah merahmati usaha cikgu

  BalasPadam
 4. Balasan
  1. Silakan cgu semoga segala perancangan cgu menjadi kenyataan

   Padam
 5. slm cg, nak minta izin copy n alter paperwork ni ya..tq

  BalasPadam
 6. Ambil lah cgu...semoga berjaya melaksanakan ya

  BalasPadam
 7. Aslkm cikgu..mohon copy ye..jemput ke blog lawatan saya ye http://cikgu-aishah.blogspot.com

  BalasPadam
  Balasan
  1. terima kasih cgu kerana sudi berkunjung

   Padam
 8. assalamualaikum cikgu.. mohon copy sebagai rujukan.. tq

  BalasPadam
 9. assalamualaikum cikgu, mohon copy kertas kerja ini sebagai rujukan dan panduan terima kasih

  BalasPadam
 10. assalamualaikum cikgu mohon copy kertas kerja ini sebagai rujukan dan panduan terima kasih

  BalasPadam
 11. assalamualaikum cikgu, mohon copy kertas kerja ini sebagai rujukan dan panduan terima kasih

  BalasPadam
  Balasan
  1. semoga segalanya berjalan dengan lancar

   Padam
  2. semoga segalanya berjalan dengan lancar

   Padam
 12. assalam cikgu. saya mohon copy ye. untuk anak2 didik pendidikan khas saya sebagai panduan dan rujukan.terima kasih.

  BalasPadam
  Balasan
  1. waalaikumussalam...silakan ya.semoga dapat membantu

   Padam
 13. Salam..mohon dijadikan rujukan..terima kasih kerana sudi berkongsi

  BalasPadam
  Balasan
  1. waalaikumussalam....silakan.memang niat untuk membantu

   Padam
 14. salam cikgu..blh x sy nk minta bantuan utk buat kertas kerja program melahirkan usahawan vending machine..harap cikgu dapat memberikan pertolongan..ni email sy zbbmelaka@gmail.com

  BalasPadam
 15. Salam, cikgu saya mohon copy kertas kerja sebagai panduan dan rujukan ye, terima kasih.

  BalasPadam
  Balasan
  1. semoga segalanya berjalan lancar

   Padam

Titipkanlah Kata Hulurkanlah idea
Kongsi cerita membawa bahagia
persahabatan terjalin kemesraan berputik
walaupun hanya sekadar alam maya

TERIMA KASIH TEMAN!!!!