Terima Kasih Atas Kunjungan

Selasa, 24 September 2019

Resepi Donat

Resepi Donat Gebu Gebas

Bahan-bahan:

500gm tepung high protein
60gm gula
10gm saf instant yis
1biji telur
2sudu makan susu pekat
5gm superbake
3gm baking powder (tak payah pun takpa)
60gm mentega/shortening/minyak
esen vanila untuk bau lebih wangi
220-250ml air sejuk,cold water
adjust letak sikit2
guna ais ketul+air cold untuk bagi doh sejuk dan tak cepat kembang

Campurkan semua dalam mixer,uli sampai elastik
Timbang 45gm dan bulatkan
Leperkan dan tebuk lubang
Tunggu kembang dalam 45-1jam
sedia di goreng dalam minyak panas.guna api kecil sahaja.

Untuk salutan gula campur gula perang+gula kastor halus +cinnamon=sedap
sila cuba

Nota:
1-penebuk lubang kaksu ada tunjuk boleh tengok di gambar.pakai penutup botol pun boleh.jangan sesusah g beli pulak.guna apa yang ada di dapur.

2-nak dapat ring putih cantik,kena uli elastik dan doh kena sejuk.sebab tu kalau uli pakai mixer guna ais+air yang cold untuk elak cepat kembang.

3-bulatkan doh bagi cantik masa kita rounding.Jangan guna tepung masa nak rounding.sapu sedikit minyak dekat tangan kalau takut melekat.

4-jangan over proof
Ni susah nak explain masa sesuai untuk goreng.biasa tengok permukaan donat tu dia macam ada nampak bayang-bayang udara.boleh la goreng.kalau overproof nanti donat tu melekat masa nak angkat dan goreng.

Resepi Kuih Lapis Sedap

🌹Kuih Lapis Seri Wangi 🌹
~~~~~~~~~~~~~~~~~~

PANASKAN PERIUK KUKUSAN HINGGA AIR MENDIDIH.. SEDIAKAN LOYANG 8" PERSEGI ATAU LOYANG BULAT 9"... SAPUKAN DASAR DAN SISI LOYANG DENGAN SEDIKIT MINYAK MASAK.. ALASKAN DASAR LOYANG DENGAN PLASTIK SUPAYA DASAR TIDAK

💓Bahan-bahan

BAHAN A
✔2 cawan tepung beras
✔1 cawan tepung gandum
✔2 sudu besar tepung jagung
✔1 sudu kecil garam
✔2 cawan santan pekat

Bahan B
✔1 1/4 cawan gula pasir ~saya guna gula halus
✔1 cawan santan pekat
✔2 cawan santan cair
✔2 helai daun pandan-di simpul

💓 Cara-cara
1 • Campurkan kesemua BAHAN B ke dalam periuk dan masak sehingga gula larut,angkat dan biarkan adunan suam sedikit.

2 • Sementara itu satukan kesemua BAHAN A ke dalam mangkuk dan gaul rata, ketepikan dahulu.

3 • Masukkan BAHAN B ke dalam BAHAN A dan gaul rata, kemudian tapiskan.

3 • Bahagikan adunan kepada 2 bahagian... Satu bahagian letak pewarna hijau apple dan perisa pandan dan satu adunan lagi saya biarkan plain ( putih)... Untuk lapisan atas sekali saya letak pewarna merah jambu ( pink )

4 • Apabila air kukusan dah mendidih,letak loyang tadi dan panaskan sebentar.

5 • Masukkan adunan plain ( putih ) 1 cawan dan kukus selama 5 minit.

6 • Setelah itu lapis pula adunan hijau apple selama 5 minit juga dan seterusnya sehingga habis adunan.

7 • Lapisan akhir sekali kukus selama 20 minit. Bila dah siap, angkat dan sejukkan.

8 • Biarkan kuih benar-benar sejuk baru cantik di potong... Gunakan pisau plastik supaya licin potongannya...#mawarwilsa

NOTA
✔ Untuk setiap resepi saya gunakan cawan dan sudu sukatan metrik

✔ Untuk memastikan permukaan kuih lapis cantik dan licin buka penutup pengukus setiap 5 atau 10 minit dan sentiasa di lap penutupnya dan sambung lagi mengukus.

✔ Apabila kuih lapis sudah masak buka tutup pengukus dan biarkan atas api selama 10-15 minit agar wap di atas kuih kering dan petua untuk mengelakkan kuih lapis cepat basi.

Resepi Mer Champa

RESEPI MEE CHAMPA

BAHAN KUAH
1 1/2 - 2 kg daging lembu beserta tulang untuk dbuat bone broth
3 liter air
4 biji bawang holand* potong 4
3 biji bawang besar * potong 4
2 inci lengkuas dipotong nipis* hiris nipis
seekor sotong kering sebesar tapak tangan* kalau takde tak kick la kuah sop ni..tp kalau takde boleh la abaikan
daun ketumbar seikat
daub bawang
2 batang kulit kayu manis*
4 biji bunga cengkih*
1/2 cawan sos ikan
gula
garam
perasa jika suka
serbuk lada sulah atau serbuk lada hitam
3 kiub stok perisa daging

caranya
1. Merebus tulang dan daging lembu ni memakan masa agak lama untuk mendapatkan bone broth . bone broth ni bagus untuk kesihatan kita ..

caranya didihkan air rebusan dulu masukkan daging dan tulang dalam 30minit hingga 1 jam kemudian buang air rebusan daging tadi beserta kotoran.. kemudian masukkan air dan tulang serta daging rebus kembali dalam selepas 30 minit mendidih lihat jika air rebusan ada buih2 atau keruh buang lagi airnya.. dan masukkan air yang baru (3 liter) dan masukkan tulang serta daging dan rebus lagi...kali ini rebus sehingga daging empuk.. keluarkan daging dan rebus tulang sehingga 5@6 jam..

2. Sementara daging kita empuk .. anda boleh bakar dahulu bawang holand, bawang merah besar, lengkuas, dan sotong kering..kayu manis dan cengkih (Lihat gambar)

3.  Dalam rebusan tulang tersebut masukkan bahan2 yang kita bakar tadi..masukkan, sos ikan, seikat daun ketumbar, serbuk lada hitam/lada sulah dan kiub stok perisa daging, garam dan perisa serta daun bawang.  rebuslah dengan api perlahan.. sebenarnya sup ni sangatlah sedap jika makan panas2..

time korang ceduk kuah tuang dalam mangkuk mee tu kan ..korang kene tapis guna penapis supaya bawang2 nsegala rempah tak masuk dlm mangkuk mee tu..so dpt kuah yang suci bersih je..

SAMBAL LADA
4 biji lada merah (besar)*
20-30 biji cili api*
2 ulas bawang putih*
2 sudu besar cuka
sedikit garam

caranya
1. rebus sehingga layu bahan2 bertanda * diatas kemudian toskan dan kisar sehingga hancur beserta dengan cuka dan garam. siap

MINYAK BAWANG PUTIH
3 labu bawang putih dibersihkan dipotong halus
1 cawan minyak jagung

panaskan minyak dan masukkan bawang putih goreng sehingga kekuningan dan tutup api ...

AKSESORI LAIN
kuey teow, mihun,mee champa
daun ketumbar, daun sup, daun bawang
limau nipis
hirisan daging
minyak bawang putih
lobak asin yang dipotong halus
sambal lada
tauge
kicap
serbuk lada sulah/lada hitam
gula (tambahan jika suka manis)
sos ikan jika perlu

## psst time nak makan tu kan korang boleh la taruk kicap, perah asam limau, taruk sambal lada, minyak bawang putih , serbuk lada hitam/lada sulah, sos ikan jika suka dan gula jika yang suka manis.. bahan tambahan ni la penyedap mee sup korang tau!! sekali cuba mesti nak lagi

Hajat pada anak

Hajat pada anak...

Caranya:

Setiap pagi kau baca ayat ke 82 surah Yaasiiin. "INNAMA AMRUHU IZA ARA DA SHAI AN AYYAQUULALAHU KUN FAYA KUUUN"

*Ni aku galakkan kau baca yang jawi ye. Supaya sebutan tak lari.

Bila sampai part "KUN FAYA KUUUN" kau niatkan dalam hati apa sahaja hajat kau untuk anak kau. Nak cerdik ke nak pandai ke nak apa sahaja.

Lepas tu kau tiup la atas ubun-ubun anak kau. Buat setiap pagi. Insya Allah.

Resepi Apam Balik

Resepi Apam Balik

Resepi sy sertakan disini (dapat dalam 5 keping)

2 cwn tepung gandum
1/4 cwn gula
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
1 biji telur
1 ½ cwn susu cair / full cream
½ sudu kecil garam
Sedikit pewarna kuning

Cara:
-Ayak tepung, baking powder dan soda bikarbonat.
-Pukul telur dan gula guna wisk/garfu sehingga sebati..gula x perlu larut sgt. Masukan susu dan pewarna..teruskan kacau sehingga sebati.
-Masukan tepung dan kacau sebati sehingga adunan licin dan tak berketul..(sy tapis)
-Perap selama 1 jam

Bahan tabur/ inti :
Kacang tanah di blend (goreng dulu)
1 tin jagung
Planta
Gula secukupnya

Cara2:
- Panaskan pan non stick dan sapukan sedikit planta..
- masukan 2 senduk aduan dan ratakan keliling..tabur gula dua sudu makan dan tutup pan..nk manis boleh letak lebih gula..biar sehingga adunan masak..(kalau ada lubang2 atas tu maknanya adunan menjadi)
- Tabung kacang tanah keseluruhan apam balik..planta dan jagung letak separuh bahagian mcm dalam gambar.
- Lipatkan dan siap..

#Petua#
Kalau kuali melekat..ambil kuning telur sahaja dan masak dalam kuali tersebut sehingga masak..ambil tisu dan tonyoh telur tersebut di permukaan kuali..telur jadi hangit pun xpe..insha allah kuali x melekat dah 😃

Resepi Apam Nasi

Resepi Apam Nasi

2 cawan nasi
1 cawan tepung beras cap teratai
2 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan gula
10 gram yis saf
2  cawan air
Pewarna pilihan pink atau hijau

Cara penyediaan

1.Blender halus nasi dan air.Masukkan dalam besen besar

2.Campurkan gula,yis dan
Campur tepung gandum dan tepung beras.kacau sebati dan perap 1 jam sahaja dalam bekas bertutup

3.Selepas perap kacau dahulu buang gelembung udara dalam adunan

4.Asingkan adunan sedikit untuk warna pink
Warnakan ikut pilihan
JJ warnakan pink.

5.Masukkan adunan pink tadi dalam piping beg untuk decorasi atas apam

6.Acuan sapu minyak sedikit dan tuang adunan putih  hampir2 penuh...
Kukus 15- 25 minit api sederhana atau sampai masak.

7.Sejukkan apam diatas redai.. Bokeh hidang dgn kelapa parut putih....

Kerepek Gunting Bersira

"KEREPEK GUNTING BERSIRA

Bahan2

1/2 kilo tepung gandum
1/2 cawan marjerin pelangi
Air secukupnya

Caranya

Satukan tepung dan marjerin. Gaul rata hingga berderai.
Masukkan air sikit-sikit hingga jadi doh yang tidak melekat di tangan.
Bulat-bulatkan. Jadikan doh yang lebih kecil.
Peram 10-15 minit dalam bekas bertutup..
Taburkan sedikit tepung dalam talam.
Ambil satu doh dan gelek hingga nipis kemudian gunting.
Guna mesin mee lebih mudah.
Gelek nipis dan potong guna gunting.
Panaskan minyak..goreng hingga garing.
Toskan dan biarkan sejuk.

Bahan sira

7-8 tangkai cili kering*
3 ulas bawang putih*
1/2 biji bawang besar*
1 senduk minyak masak*
(Kisar semua bahan yang bertanda*)
6 sudu besar gula
1 sudu besar sos cili
Sedikit garam dan bahan perasa

Caranya
Masukkan bahan kisar dalam kuali.
Guna api perlahan..kacau2 2-3 minit.
Masukkan sos cili, gula, garam dan bahan perasa.
Bila sambal dah berbuih2 pekat..masukkan kerepek gunting.
Gaul rata. Tutup api.
Biarkan sejuk bolehlah simpan dalam bekas kedap udara..

Kek Pandan Gula Melaka

KEK PANDAN GULA MELAKA

Bahan A
170g mentega
150g gula castor
3 biji telur B

Bahan B
250g tepung naik
1/2 sk garam
= ayak

Bahan C
1 cawan santan kotak + 1 sb cuka + 2 sb pandan emulco = kacau biarkan 10 minit
* tambah pewarna hijau 1/2 sk kalau nak terang lagi warna kek tu nanti
.
Cara penyediaan :

Bahan A
mentega + gula = pukul kembang + telur  = pukul sebati

Bahan B + Bahan C (secara selang seli B , C , B )
Dalam bahan A

Loyang 7
Bakar 160c
bakar 40-50 minit
*ikut iven masing- masing
.
.

Swiss Meringue Buttercream

4 biji telur putih
1 cawan gula caster
300 gram mentega
esen vanilla

Cara  :
telur putih + gula = panaskan secara double boil sehingga gula larut
Masuk dalam bowl  putar kembang dan biarkan sejuk
+ mentega + vanilla = putar kembang

.
Karamel Gula Melaka

Bahan bahan:
50 gm gula Melaka
1 sk pandan emulco
1 sudu besar gula castor
1/2 cawan air
*1 sk tepung jagung

Cara
Masak semua bahan kecuali *
Dah sebati semua + bahan * untuk pekatkan sos dah sejuk baru deco atas kek

Motivasi Diri

" Kalau rezeki dari Allah terlambat, maka beristighfarlah kepada Allah dan mohonlah semoga Allah melapangkan rezeki-Nya bagi kamu. Kunci syurga adalah sabar. Kunci kemuliaan adalah rendah hati. Dan kunci kebaikan (kehormatan) adalah taqwa." - Saiyidina Ali كرم الله وجهه -

Resepi Roti Taiwanese

Meroti itu satu terapi..
🍞🍞🥖🥖

Resepi Roti Taiwanese

Tepung high protein 200gm
Tepung gandum 50gm
Gula 37gm
Yeast 5gm
Butter 30gm
Whipped cream 40gm campur air ais 110gm
Kuning telur 1
Garam 4gm
Bread improver 1 gm
15gm susu tepung
Campur semua dlm mixer adun hingga elastik n bentukkan..rest selama 1 1/2 jam..milk wash tabur bijan
Bakar dlm suhu 170 selama 20min atau hingga brown
*Milk wash tu sapu atau spray dgn susu segar ke atas roti sebelum di bakar..

#enazamriskitchen

Tepung high protein 200gm
Tepung gandum 50gm
Gula 37gm
Yeast 5gm
Butter 30gm
Whipped cream 40gm campur air ais 110gm
Kuning telur 1
Garam 4gm
Bread improver 1 gm
15gm susu tepung
Campur semua dlm mixer adun hingga elastik n bentukkan..rest selama 1 1/2 jam..milk wash tabur bijan
Bakar dlm suhu 170 selama 20min atau hingga brown
*Milk wash tu sapu atau spray dgn susu segar ke atas roti sebelum di bakar..

Contoh Pantun Nasihat

menampi padi di tengah laman
untuk dijual di pekan sari
benda yang baik jadikan pedoman
semoga tak menyesal kemudian hari


indah berbalam si awan petang
menjadi penyeri di senja hari
semasa hidup elakkan berhutang
supaya tidak menyusahkan diri sendiri

cantik tenunan songket Terengganu
Tinggi nilainya tidak terperi
selagi hidup carilah ilmu
tak rugi malah menjadi penyeri

cantik-cantik lukisan di dinding
mata tak jemu asyik memandang
baca al quran sebagai pendinding
supaya hidupmu tidak kecundang.

mengapa hati selalu rindu
bila diri berjauhan
kenapa harus mengadu
kalau salah sindiri menjadi taruhan


di waktu pagi membasuh kain
basuh kain tepian telaga
dulu lain sekarang lain
masa yang berlalu amatlah berharga

menjelang raya mengayam ketupat
ketupat palas enak sekali
tanpa ilmu hidup merempat
menjadi cacian orang setiap kali

di malam hari memasang pelita
pelita dipasang pendek sumbunya
carilah ilmu buatlah harta
tanpa ilmu tak guna ringgitmu berjuta

tinggi-tinggi burung terbang
akhirnya ke tanah jua
rugi sungguh adikku sorang
biarkan masa mudamu berlalu sia-sia


Kuciptakan pantun ini untuk kalian.....kalau tersama sesungguhnya itu tidak disengajakan..segala yang tertulis terlahir dari hati.....