Terima Kasih Atas Kunjungan

Selasa, 24 September 2019

Resepi Donat

Resepi Donat Gebu Gebas

Bahan-bahan:

500gm tepung high protein
60gm gula
10gm saf instant yis
1biji telur
2sudu makan susu pekat
5gm superbake
3gm baking powder (tak payah pun takpa)
60gm mentega/shortening/minyak
esen vanila untuk bau lebih wangi
220-250ml air sejuk,cold water
adjust letak sikit2
guna ais ketul+air cold untuk bagi doh sejuk dan tak cepat kembang

Campurkan semua dalam mixer,uli sampai elastik
Timbang 45gm dan bulatkan
Leperkan dan tebuk lubang
Tunggu kembang dalam 45-1jam
sedia di goreng dalam minyak panas.guna api kecil sahaja.

Untuk salutan gula campur gula perang+gula kastor halus +cinnamon=sedap
sila cuba

Nota:
1-penebuk lubang kaksu ada tunjuk boleh tengok di gambar.pakai penutup botol pun boleh.jangan sesusah g beli pulak.guna apa yang ada di dapur.

2-nak dapat ring putih cantik,kena uli elastik dan doh kena sejuk.sebab tu kalau uli pakai mixer guna ais+air yang cold untuk elak cepat kembang.

3-bulatkan doh bagi cantik masa kita rounding.Jangan guna tepung masa nak rounding.sapu sedikit minyak dekat tangan kalau takut melekat.

4-jangan over proof
Ni susah nak explain masa sesuai untuk goreng.biasa tengok permukaan donat tu dia macam ada nampak bayang-bayang udara.boleh la goreng.kalau overproof nanti donat tu melekat masa nak angkat dan goreng.

1 ulasan:

Titipkanlah Kata Hulurkanlah idea
Kongsi cerita membawa bahagia
persahabatan terjalin kemesraan berputik
walaupun hanya sekadar alam maya

TERIMA KASIH TEMAN!!!!