KEK PANDAN GULA MELAKA
Bahan A
170g mentega
150g gula castor
3 biji telur B
Bahan B
250g tepung naik
1/2 sk garam
= ayak
Bahan C
1 cawan santan kotak + 1 sb cuka + 2 sb pandan emulco = kacau biarkan 10 minit
* tambah pewarna hijau 1/2 sk kalau nak terang lagi warna kek tu nanti
.
Cara penyediaan :
Bahan A
mentega + gula = pukul kembang + telur = pukul sebati
Bahan B + Bahan C (secara selang seli B , C , B )
Dalam bahan A
Loyang 7
Bakar 160c
bakar 40-50 minit
*ikut iven masing- masing
.
.
Swiss Meringue Buttercream
4 biji telur putih
1 cawan gula caster
300 gram mentega
esen vanilla
Cara :
telur putih + gula = panaskan secara double boil sehingga gula larut
Masuk dalam bowl putar kembang dan biarkan sejuk
+ mentega + vanilla = putar kembang
.
.
Karamel Gula Melaka
Bahan bahan:
50 gm gula Melaka
1 sk pandan emulco
1 sudu besar gula castor
1/2 cawan air
*1 sk tepung jagung
Cara
Masak semua bahan kecuali *
Dah sebati semua + bahan * untuk pekatkan sos dah sejuk baru deco atas kek
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Titipkanlah Kata Hulurkanlah idea
Kongsi cerita membawa bahagia
persahabatan terjalin kemesraan berputik
walaupun hanya sekadar alam maya
TERIMA KASIH TEMAN!!!!