Terima Kasih Atas Kunjungan

Selasa, 24 September 2019

Kek Pandan Gula Melaka

KEK PANDAN GULA MELAKA

Bahan A
170g mentega
150g gula castor
3 biji telur B

Bahan B
250g tepung naik
1/2 sk garam
= ayak

Bahan C
1 cawan santan kotak + 1 sb cuka + 2 sb pandan emulco = kacau biarkan 10 minit
* tambah pewarna hijau 1/2 sk kalau nak terang lagi warna kek tu nanti
.
Cara penyediaan :

Bahan A
mentega + gula = pukul kembang + telur  = pukul sebati

Bahan B + Bahan C (secara selang seli B , C , B )
Dalam bahan A

Loyang 7
Bakar 160c
bakar 40-50 minit
*ikut iven masing- masing
.
.

Swiss Meringue Buttercream

4 biji telur putih
1 cawan gula caster
300 gram mentega
esen vanilla

Cara  :
telur putih + gula = panaskan secara double boil sehingga gula larut
Masuk dalam bowl  putar kembang dan biarkan sejuk
+ mentega + vanilla = putar kembang

.
Karamel Gula Melaka

Bahan bahan:
50 gm gula Melaka
1 sk pandan emulco
1 sudu besar gula castor
1/2 cawan air
*1 sk tepung jagung

Cara
Masak semua bahan kecuali *
Dah sebati semua + bahan * untuk pekatkan sos dah sejuk baru deco atas kek

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Titipkanlah Kata Hulurkanlah idea
Kongsi cerita membawa bahagia
persahabatan terjalin kemesraan berputik
walaupun hanya sekadar alam maya

TERIMA KASIH TEMAN!!!!