Terima Kasih Atas Kunjungan

Sabtu, 28 September 2019

Donut Cheezy Ball

Donut Cheeezzzyyy ball

Bahan2 :
1. Sekilo tepung gandum
2. 500 liter air suam
3. Sepaket yis mauripan
4. 2 sudu teh susu pekat
5. 1 sudu teh garam
6. 1 sudu teh baking powder
7. Sesenduk majerin
8. Sepaket cheedar cheese yg setiap keping dipotong 4.
9. Gula ising (utk salut donat bila dah masak)
10. Susu tepung (utk salut donat bila dah masak)

Cara2 :
1. Campur dan satukan air suam, yis, susu pekat dan garam dalm 1 jug. Biarkan dalam 10min ke 15min. Tunggu sehingga yis naik dan berbuih.

2. Sementara tunggu yis naik mengembang, ayakkan tepung gandum dan baking powder.

3. Setelah yis dah naik dan mengembang, campurkan adunan dlm jug tadi ke dalam tepung gandum & baking powder tadi. Sebatikan. Masukkan majerin dan uli doh dlm 10min ke 15 min sehingga doh btol2 sebati. Jangan memandai tambah air yer...sbb doh ni nampak kental2 sikit.

4. Dah settle uli doh...biarkan doh dlm bekas uli tadi selama 30min ke 40min untuk proses doh mengembang.

5. Setelah 40min berlalu, tumbuk2 doh untuk keluarkan angin.

6. Kepal2 kan doh...ambil doh sebesar bola pingpong. Dan masukkan 1/4 chedar cheese dan bulat2 kan. Jgn bulatkan doh besar sangat sbb nanti doh akan terus mengembang. Takut ball korang nanti besar sgt.😅

7. Dah siap bulatkan doh, goreng hingga kekuningan. Dan golek2kan dengan gula ising dan susu tepung. Sis suka rasa susu tepung sbb kurangkan manis dan rasanya lemak2 sikit😊

Roti bun

Tepung roti = 250g
Tepung gandum = 250g
Yis= 8g
Susu tepung= 1sudu besar
Cstor sugar= 60g
Garam= 10
Rpd = 3g (rfb 6g)
Kuning telur = 20g
Butter = 50g
Air sejuk + ais= 265ml

Basic bun.. selamat mencuba