Terima Kasih Atas Kunjungan

Ahad, 29 September 2019

Resepi Puding Karamel Gula Hangus Tanpa Telur

Puding Karamel Gula Hangus TANPA TELUR dan TANPA PERLU DIKUKUS 😄

Bahan2 Untuk Karamel:
4 sudu besar gula pasir
3 sudu besar air panas

Bahan2 untuk puding:
3 Sudu tepung kastad
1 Sudu essen vanilla
10g serbuk agar2
1 Tin susu cair
1/2 Tin susu pekat
1/4 Gula (Abaikan kalau x nak manis)
4 cawan air

Cara2:
Panaskan gula dan air di dalam kuali dengan api perlahan. Tunggu sehingga gula keperangan dan kacau hingga rata. Inilah gula karamel.
Bila dah siap, tuangkan ke dalam loyang /acuan (saya guna bekas tupperware) dan ketepikan dulu.

Dalam periuk lain, masukkan tepung kastad, essen vanilla, dan susu cair. Kacau smpai tidak berketul. Kemudian masukkan serbuk agar2, susu pekat, gula dan air. Kacau semua bahan sampai sebati.

Bila dah sebati, panas kan di atas dapur gas dgn api yg perlahan sehingga menggelegak. Tutup api. Kemudian tuang kan bahan ke dlm acuan yg mengandungi gula karamel tadi.

Sejukkan. Kemudian, masukkan ke dalam peti ais 3-4 jam, apabila puding telah sejuk dan keras barulah boleh keluar kan puding drp acuan dan dihidangkan 😘

P/S: Tips nak keluarkan drp acuan:  guna bekas tupperware @ apa2 shj bekas plastik sbb senang nk regang2 kan kiri dan kanan bekas tersebut sebelum terbalikkan dlm pinggan.

Selamat mencuba 😘

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Titipkanlah Kata Hulurkanlah idea
Kongsi cerita membawa bahagia
persahabatan terjalin kemesraan berputik
walaupun hanya sekadar alam maya

TERIMA KASIH TEMAN!!!!