Bahan-bahan:
1 tin beras biasa
1 tin beras pulut
cuka (untuk sushi)
gula
1 batang timun
Sardin tuna dalam tin
5 helai seaweed
mayonnaise
(boleh digantikan dengan bahan lain seperti tuna, ikan salmon)
Langkah 1:
cuka (untuk sushi)
gula
1 batang timun
Sardin tuna dalam tin
5 helai seaweed
mayonnaise
(boleh digantikan dengan bahan lain seperti tuna, ikan salmon)
Langkah 1:
masak
beras dicampurkan dengan beras pulut seperti masak nasi biasa. Bila dah masak, masukkan nasi ke
dalam bekas besar dan tuangkan cuka sushi yang telah dicampurkan gula ke atas nasi. kacau nasi
dengan cuka rata-rata. biarkan nasi sejuk.
Langkah 2:
Gunakan sardin tuna dalam tin.kalau rasa nak pedas boleh jugak dicampurkan cili yang telah dihiris-hiris
Langkah 3:
timun
dipotong, buang sedikit kedua-dua belah hujung timun. potong memanjang.
Langkah 4:
ambil
sehelai seaweed, letakkan di atas bamboo mat. senduk nasi dan ratakan
nasi ke semua bahagian seaweed tersebut. kemudian letakkan sehelai
lettuce diatas nasi. diikuti telur, timun, dan udang. akhir sekali
masukkan mayonis.
Langkah 5:
catatan:
siapa yang tiada cuka jepun boleh modify cuka biasa.
sukatannya ialah, 1 1/2 sudu besar cuka + 1 sudu besar gula + 1/2 sudu kecil garam.
didihkan sekejap hingga gula hancur, sejukkan dan gaul dengan nasi sushi...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Titipkanlah Kata Hulurkanlah idea
Kongsi cerita membawa bahagia
persahabatan terjalin kemesraan berputik
walaupun hanya sekadar alam maya
TERIMA KASIH TEMAN!!!!