Terima Kasih Atas Kunjungan

Ahad, 25 Ogos 2013

Buat Shushi (Cikgu Shiho yang ajar)

Bahan-bahan:


1 tin beras biasa
1 tin beras pulut
cuka (untuk sushi)
gula
1 batang timun

Sardin tuna dalam tin
5 helai seaweed
mayonnaise

(boleh digantikan dengan bahan lain seperti tuna, ikan salmon)







 


Langkah 1:
masak beras dicampurkan dengan beras pulut seperti masak nasi biasa. Bila dah masak, masukkan nasi ke dalam bekas besar dan tuangkan cuka sushi yang telah dicampurkan gula ke atas nasi. kacau nasi dengan cuka rata-rata. biarkan nasi sejuk.



Langkah 2:
Gunakan sardin tuna dalam tin.kalau rasa nak pedas boleh jugak dicampurkan cili yang telah dihiris-hiris
Langkah 3:
timun dipotong, buang sedikit kedua-dua belah hujung timun. potong memanjang.
Langkah 4:
ambil sehelai seaweed, letakkan di atas bamboo mat. senduk nasi dan ratakan nasi ke semua bahagian seaweed tersebut. kemudian letakkan sehelai lettuce diatas nasi. diikuti telur, timun, dan udang. akhir sekali masukkan mayonis.

  









Langkah 5:
gulung makizushi tersebut padat-padat. kemudian potong kecil-kecil dan sedia dihidang.










catatan:
siapa yang tiada cuka jepun boleh modify cuka biasa.
sukatannya ialah, 1 1/2 sudu besar cuka + 1 sudu besar gula + 1/2 sudu kecil garam.
didihkan sekejap hingga gula hancur, sejukkan dan gaul dengan nasi sushi...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Titipkanlah Kata Hulurkanlah idea
Kongsi cerita membawa bahagia
persahabatan terjalin kemesraan berputik
walaupun hanya sekadar alam maya

TERIMA KASIH TEMAN!!!!