Resepi Laksam
500gm / 1 bungkus Tepung Beras cap Teratai
200gm / 1 cawan tepung gandum
1000ml air
500ml air panas - air yang di masak menggelegak
Cara Cara
1. Campur tepung beras dan tepung gandum bersama
2. Campurkan air bersama dahulu supaya menjadi suam
3. Campur adunan sehingga sebati
4. Sapukan minyak sedikit pada bekas
5. Tuang adunan menggunakan senduk sehingga rata
6. Kukus sehingga masak - permukaan bergelembung
Resepi di atas menghasilkan 15 batang laksam
Kuah Laksam
1kg Ikan - saya campur ikan kembung, ikan sardin ( selayang ) & ikan mata besar
- rebus bersama asam keping dan garam kasar
- asingkan isi dan tulang
- kisar isi ikan bersama air rebusan
- kisar tulang ikan bersama 1 liter air dan tapis kedalam isi ikan
- masukan kembali asam keping
- biarkan mereneh denga api yang kecil supaya asam keping mesra bersama isi ikan
10biji bawang kecil siam
5biji bawang putih
2inchi halia
2sudu teh lada hitam
- kisar sehingga halus dan masukan ke dalam isi ikan
1 biji kelapa
- ambil santan 2 cawan dan masukan ke dalam isi ikan
Rasakan dengan garam & gula
Cili Kisar
5 biji cili merah
5 biji cili padi merah thai
2ulas bawang putih
1ulas bawang merah siam
2 sudu makan cuka
2 sudu makan gula
1/2 sudu teh garam
Sedikit air
- kisar semua sehingga halus
Ulam
Kacang Panjang
Kobis
Daun kesum
Timun
Taugeh
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Titipkanlah Kata Hulurkanlah idea
Kongsi cerita membawa bahagia
persahabatan terjalin kemesraan berputik
walaupun hanya sekadar alam maya
TERIMA KASIH TEMAN!!!!