Cukuplah mlm ni penutupnya sate...masa untuk tutup dapur
Bahan Untuk dikisar halus
3 ulas bawang merah
2 buah keras
2 ulas bawang putih
3 cm minyak hidup /2 sudu serbuk kunyit
4cm halia
2 batang serai
4 cm lengkuas
Bahan Untuk dikisar halus
3 ulas bawang merah
2 buah keras
2 ulas bawang putih
3 cm minyak hidup /2 sudu serbuk kunyit
4cm halia
2 batang serai
4 cm lengkuas
Cara Menyediakannya
Campurkan gula madu,minyak masak dan garam ke dalam bahan kisar
perap daging 3 jam ke atas
cucuk dengan lidi dan bakar
renjis minyak dengan serai (Lidi direndam di dalam air selama 2 jam untuk mengelakkan lidi terbakar).
Campurkan gula madu,minyak masak dan garam ke dalam bahan kisar
perap daging 3 jam ke atas
cucuk dengan lidi dan bakar
renjis minyak dengan serai (Lidi direndam di dalam air selama 2 jam untuk mengelakkan lidi terbakar).
Resepi Kuah Kacang
Minyak untuk menumis
air secukupnya
1 keping asam keping atau 1 sudu besar air asam jawa
2-3 sudu besar gula melaka
garam
250ml santan pekat
500 gm kacang tanah di sangal ,dibuang kulit ditumbuk/dikisar
2 batang serai diketuk
15 biji bawang merah
20-30 tangkai cili kering
2cm lengkuas dikisar
2ulas bawang putih dikisar
2 biji buah keras dikisar
air secukupnya
1 keping asam keping atau 1 sudu besar air asam jawa
2-3 sudu besar gula melaka
garam
250ml santan pekat
500 gm kacang tanah di sangal ,dibuang kulit ditumbuk/dikisar
2 batang serai diketuk
15 biji bawang merah
20-30 tangkai cili kering
2cm lengkuas dikisar
2ulas bawang putih dikisar
2 biji buah keras dikisar
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Titipkanlah Kata Hulurkanlah idea
Kongsi cerita membawa bahagia
persahabatan terjalin kemesraan berputik
walaupun hanya sekadar alam maya
TERIMA KASIH TEMAN!!!!