Terima Kasih Atas Kunjungan

Selasa, 1 Oktober 2019

Resepi Pulut Panggang

RESEPI PULUT PANGGANG

3kilo Pulut,rendam stgh jam
2 biji kelapa parut
Sedikit cili kisar
5 ulasBawang putih
5 sudu makan jintan manis direndam
Sebatang serai
Udang kering/udang geragau direndam
2sudu makan kari
1 sudu teh kunyit
Garam dan gula sesedap rasa

Cara>>>>
Pulut. ::
Kukus pulut dengan perahan santan sama paras sahaja untuk dapatkan struktur pulut yg cantik, tambahkan sedikit garam.
Inti.  ::
Potong pendek serai, kisar semua bahan2 sehingga halus.  Udang kering dikisar sedikit kasar. Terus masukan kedalam kuali.  Tidak perlu tumis.  Masukkan kelapa parut selepas baham kisar hampir mendidih.  Pastikan kelapa bergaul sebati dgn bahan kisar.  Kalau kering, boleh tambah sedikit air.  Biarkn sehingga hampir kering, baru masukkan garam dan gula sesedap rasa kite.  Sebaiknya, garam jangan banyak, sebab udang tetap masin walaupun dah rendam dulu.

2 ulasan:

Titipkanlah Kata Hulurkanlah idea
Kongsi cerita membawa bahagia
persahabatan terjalin kemesraan berputik
walaupun hanya sekadar alam maya

TERIMA KASIH TEMAN!!!!