Sebenarnya inilah pertama kali aku buat gulai lemak kaki ayam,Biasanya gulai lemak kunyit kuah( orang Terengganu sebut) ikan je..Tapi yang syoknya anak aku cakap sedap...Biasanya kaki ayam tu aku goreng ,atau buat kari dan sesekali goreng tumis merah..Lain kali boleh le buat lagi.
Semalam pulak aku buat Sup Tulang dengan Kerabu Jantung Pisang,Bila aku buat kerabu ni pasti aku ingat dekat mak..Makanan kegemaran dia.Buatlah apa sahaja kerabu pasti dia suka..Teringat waktu aku remaja dan masa duduk kat rumah dulu..Aku selalu buat kerabu untuk mak.Pelbagai kerabu aku buat seperti kerabu ikan bilis,kerabu sotong,kerabu perut,kerabu manga,kacang botol dan macam-macamlah..Mak selalunya tak sabar-sabar akan meratah kerabu..Hai terasa sedihlah pulak bila teringat suatu ketika dulu..Kini aku tak dapat buat kerabu untuk mak setiap hari...
Kerabu peria nie pertama kali aku buat..Itupun bila suami aku berkeinginan nak makan setelah dia makan kerabu peria kat ofisnya.Nasib baik aku dah tau asas-asas nak buat kerabu..Tapi dalam fikiran tu berbelah bahagi kerabu peria yang macam mana suami aku maksudkan..Aku cuba buat kerabu ini dulu..Kalau dia kata bukan terpaksalah aku buat lagi cara lain pulak..Alhamdulillah rupanya kerabu yang aku buat inilah yang dia nak makan..Berselera benar dia makan hari tu sampai habis kerabu tu diratahnya...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Titipkanlah Kata Hulurkanlah idea
Kongsi cerita membawa bahagia
persahabatan terjalin kemesraan berputik
walaupun hanya sekadar alam maya
TERIMA KASIH TEMAN!!!!